Сенатът на САЩ не откри заговор между кампанията на Тръмп и Русия

преди 2 години

Следователите твърдят, че може да им отнеме шест или седем месеца, за да напишат окончателния си доклад, след като бъдат приключени интервютата със свидетели

След две години и 200 разпита Комисията по разузнаване на Сената на САЩ стига до края на разследването си за изборите през 2016 г., като не откри пряко доказателство за заговор между кампанията на Тръмп и Русия, смятат както демократите, така и републиканците в Комисията, информира сайтът news.bg, позовавайки се на Ен Би Си.

Следователите са разделени по отношение на партийните линии, когато става въпрос за последиците от контактите, които са документирани между съмишлениците на Тръмп и руснаци – контакти, които са се случили преди, по време и след като руски разузнавателни служители се опитват да помогнат на Доналд Тръмп, като пускат хакнати писма на демократи и опонента му Хилъри Клинтън в социални медии.

„Ако напишем доклад, основаващ се на фактите, които имаме, тогава нямаме нищо, което да предполага, че е имало тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Русия“, коментира сенаторът Ричард Бър, председател на Комитета за разузнаване на Сената. Бър внимателно отбелязва, че все още могат да бъдат разкрити още факти, но той също така дава ясно да се разбере, че разследването е към края си.

Серията от контакти между сътрудници на Тръмп, негови служители в кампанията, неговите деца и различни руснаци предполагат кампания, желаеща да приеме помощ от чуждестранен противник, коментират демократи.

В много случаи Тръмп и неговите сътрудници са имали повече от 100 контакта с руснаци преди инаугурацията на президента през януари 2017 г.

„Доналд Тръмп младши обясни, че е готов да приеме помощ от руснаците. Тръмп публично призова руснаците да открият липсващите мейли на Клинтън“, допълва следовател в Сената. Тези факти са неоспорими, но те са ясни от известно време и не изглежда да променят политическата позиция на Тръмп.

Демократите и други опоненти на Тръмп отдавна вярват, че специалният прокурор Робърт Мълър и следователите от Конгреса ще открият нови и по-сериозни доказателства за координацията на кампанията на Тръмп с руснаците. Мълър все още може да го направи, въпреки че източниците на Министерството на правосъдието и на Конгреса твърдят, че и той е близо до приключване на разследването си.

Комитетът е пресял около 300 000 документа, в това число класифицирана информация, която разкрива как руснаците съобщават за тайна операция, за да се намесят в изборите през 2016 г.

Американските разузнавателни агенции оценяват, че операцията е започнала като опит да се всее хаос и да се превърне в план, който да помогне на Тръмп да спечели. Тя е включвала хакване и изтичане на неудобните мейли и използването на ботове, тролове и фалшиви акаунти в социални медии.

Коментарите на Бър накараха Тръмп да обясни, че е напълно оправдан. „Сенаторът Ричард Бър, председател на Комисията по разузнаване на Сената, току-що обяви, че след почти две години, повече от двеста разпита и хиляди документи те не са открили нищо между Тръмп и Русия. Някой наистина ли е изненадан от това“, пише Тръмп.

Следователите от Сената твърдят, че може да им отнеме шест или седем месеца, за да напишат окончателния си доклад, след като бъдат приключени интервютата със свидетели. Те казват, че са разкрили факти, които предстои да бъдат оповестени, и се надяват да информират американците по-добре за степента, до която руснаците манипулират президентските избори в Съединените щати с помощта на някои служители на Тръмп.

Докладът няма да е добър за Тръмп, коментират демократи. Но те също така обясняват, че не са намерили доказателство, че „президентът е сформирал корупционна сделка с Русия, за да предложи санкционно облекчение или друго благоприятно третиране в замяна на помощ от Русия в изборите“.

След като наскоро в съдебните документи стана ясно, че ръководителят на кампанията на Тръмп Пол Манафорт споделя данни от проучване на кампанията с човек, когото ФБР определя като свързан с руското разузнаване, Уорнър нарича това най-убедителното доказателство за координация.

„Това изглежда като най-близкото, което сме виждали досега за реално, живо, действително тайно споразумение“, коментира той пред Си Ен Ен.

Не се появяват обаче никакви доказателства, свързващи прехвърлянето на данните от проучването с Тръмп. В съдебните документи не е ясен и мотивът на Манафорт за споделяне на информацията. Изправен пред заплахата за повече от десетилетие в затвора за банкови и данъчни измами, той не е обвинен от Мълър за престъпления, свързани с изборите през 2016 г.

В интервю за Си Би Ес Бър заявява, че в някои случаи мотивите за взаимодействие на кампанията с руснаците е невъзможно да бъдат разпознати.

„Има много контакти между всички тези хора. Те може да не са свързани с изборите през 2016 г. в Съединените щати, а само с факта, че имат контакти, вероятно и бизнес. Може да е свързано с Олег Дерипаска“, обяснява той, имайки предвид руския олигарх, свързан с Путин, който е имал бизнес отношения с Манафорт.

„Окончателният доклад на Сената може да не стигне до заключение дали контактите са довели до тайни споразумения или координация с Русия“, допълва Бър.

„Казвам, че ще ви представя, доколкото мога, фактите за вас и за американския народ. И ще трябва да направите свое заключение дали смятате, че според каквото и да е определение това е тайно споразумение“, коментира Бър.

Според сенатор Шиф настоящият държавен глава ще бъде първият президент на страната от много време насам, даден на съд и получил присъда след показанията на бившия си адвокат Майкъл Коен за незаконно финансиране и връзки по руската афера, която разследва спецпрокурорът Робърт Мълър.

Припомня се, че Шиф и Тръмп размениха остри реплики преди време. Сенаторът е известен критик на държавния глава, което не бе подминато от самия Тръмп без обиден коментар. Той бе наречен „little Adam Schitt.“ в съобщение в „Туитър“ от Тръмп миналия месец.

Според доклада на спецпрокурора Мълър контакти между щаба на Тръмп и руснаци е имало още през 2015 година. Конкретно става дума за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен.

Прокуратурата поиска пет години затвор за Коен по обвинения в незаконни действия по време на кампанията, данъчни престъпления и опит да заблуди разследващите с фалшиви показания.

Етикети: * *