SERGEY STANISHEV’S LONELY HEARTS CLUB BAND

преди 6 месеца

Авторът се опитва да се представи като модерен западноевропейски социалист

По случай 53-ия рожден ден (5 май) на председателя на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев „Приоритети” припомня неговия позабравен труд „Защото сме социалисти” от 2008 г. Материалът е публикуван във в. „Седем” и не е загубил своята актуалност. На 5 май е роден и Карл Маркс.

След като се изяви като рокер, ватман, гмурец, висящ на лифт, министър-председател, лидер на столетна партия, приятел на дансинг стар Елена, Сергей Станишев шашна конгресмените и гостите на 47-ия соцфорум с политико-икономическата книжка “Защото сме социалисти”, раздавана безплатно в зала 1 на НДК. Тя съдържа 28 статии, а на корицата са портретите на 40 видни люде, очевидно вдъхновявали Станишев в неговото развитие. Неговата снимка се мъдри точно в центъра на композицията.

Авторът се опитва да се представи като модерен западноевропейски социалист, заобиколен от световни политици от левицата като Тони Блеър, Митеран, Вили Брандт, Сеголен Роаял, Шрьодер, разбира се – и основоположниците Маркс и Енгелс. Странно защо го няма Ленин.  Сред българските идоли на Станишев са Димитър Благоев, Георги Димитров ( ама от западноевропейския му период, без мустаците ала Сталин), интересно защо в компанията на най-големите техни противници – широките социалисти (или социалдемократи по днешному) като Янко Сакъзов, Атанас Москов и Петър Дертлиев. Патриотичното е подчертано с присъствието на баба Тонка, Гоце Делчев, Христо Ботев, Райна Княгиня. Разбира се, присъства и Георги Първанов – къде без него.

Забележете – в тази странна компания са попаднали и Джон Ленън и Стинг, представени като активисти на британската Лейбъристка партия.

Художественото оформление на Станишевата книжка много напомня на обложката на една велика тава, както казвахме навремето – албумът на Бийтълс Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Така че спокойно можем да наречем 80-страничното произведение на премиера двойният албум (или double LP)  “Sergey Stanishev’s Lonely Hearts Club Band”. Двоен, защото тавата на Бийтълс съдържа 13 хита, а на Сергей – 28 съчинения. Трябва да отбележим, че всички те са издържани в стила на песента Джон и Пол “Getting Better” – “Нещата се подобряват непрекъснато”. А когато прочете всички хитове на премиера, човек се чувства точно като в песента “Being for the Benefit of Mr. Kite”!, където се казва:  “Чудесно прекарване е гарантирано за всички”!

Приликата се засилва не само от корицата, но и от заглавия на Сергей, който могат да бъдат да бъдат съотнесени към някои от “Сержанта”. Например:  “Ние, извънземните и националното съгласие” – “Lucy in the Sky with Diamonds” (Люси с диаманти в небесата), “И баба ти е с нас”! – “When I’m Sixty-Four” (Когато съм на 64), “Кучетата лаят, трамваят си върви” – “Good Morning Good Morning” (в тази песен има и трамваен звън, и кучешки лай, въобще звуци от началото на деня), “Пенсионира ли се социализмът”? – “She’s Leaving Home” (Тя, т.е. социалистическата система, напуска дома”,  “С Интернационала света ще обновим” – “With a Little Help from My Friends” (С малко помощ от моите приятели) и т.н.

Разсъждения на автора от сорта  “Това мислехме, това и стана”,

“Не модно, а модерно”, “Да няма богати или да няма бедни?” и прочие могат да се вместят в песента “A Day in the Life” (Един ден от живота).

Разбира се, Станишев е наблегнал на българското и в двойния му албум има заглавия, заимствани от видни наши сънародници, като:

“За чиста и свята република” (Васил Левски), “Септември ще бъде май” (Гео Милев), “Иде ли?” (Иван Вазов), “Що е солидарност и има ли тя почва у нас?” (перефразиран Димитър Благоев, там вместо солидарност е социализъм).  Като че от ранния соц е дошло заглавието “Градът, селото и локомотивите”, а от ранните години на демокрацията е изплагиатстван  хитът  “45 години стигат!”.

Не са забравени и многобройните любители на попфолка у нас. Заглавия като “Пирамиди, фараони, далавери за милиони” и “Бели пари за черни дни” плачат да добър аранжимент и стопроцента ще оглавят класациите.

На обложката на Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band са снимките на все известни личности, които Бийтълс са обичали, според Пол Макартни – философи, писатели, киноартисти, политици, певци, спортисти. Като Марлон Брандо, Боб Дилън, Луис Карол , Бърнард Шоу , Едгар По , Хърбърт Уелс,  Оскар Уайлд, Мерилин Монро, Джони Вайсмюлер, Лаурел и Харди, Марлене Дитрих, Албьрт Айнщайн, Рабиндраиат Тагор и др. И самите Джон, Пол, Джордж и Ринго – облечени във военни униформи от армията на кралица Виктория, и восъчните им фигури в музея на мадам Тюсо в костюми и с прически от 1964 година. Както и при албума на Сергей, и тук присъства Карл Маркс.

Идеята на обложката на “Сержанта” е, че всички от снимката са се събрали  да погребат окончателно старата група Бийтълс и нейния досегашен стил и да отворят път на новите Бийтълс, в нови облекла и с нови идеи, тръгнали по пътя на експериментите в музиката.

Дали пък и Станишев не е целял с албума си да  погребе старата БСП и да направи нещо друго? Например – от лява тя да стане дясна или от дясна – лява? Защото тя на думи и едно, на дело – друго.

Може и да е така – конгресът прие нова програма и устав. Поживем, увидим, Сергей!

P.S. Това, което не успя да направи Сергей, го направи Корнелия – погреба създадената от него и Първанов БСП и я върна във времето на Живков..

Етикети: *