Шахът го няма, имамите остават. Иранската революция 40 години по-късно

преди 3 години

Елена Габриелян

От огромни билбордове аятолах Хомейни следи всеки жител на Техеран вече 40 години Снимка Reuters

Преди 40 години аятолах Хомейни бе посрещнат в родината си като пророк. По този повод на 1 февруари в Техеран започнаха тържества, посветени на годишнината от ислямската революция.

„Десетте дни на зората“

Празничните събития по случай 40-годишнината преминават под мотото „Десет дни на зората“. Духовният водач аятолах Али Хаменей и президентът Хасан Рухани се поклониха пред гробницата на Хомейни на гробището Бехещ-Захра. От сутринта хеликоптери облитат небето над Техеран и разпръскват цветя около 21-километровата магистрала между летището и гробницата на аятолаха. Именно на Бехещ-Захра през 1979 г. Хомейни произнася първата си реч след завръщането си от 15-годишно изгнание.

Пред гроба на лидера, наречен „баща на ислямската революция“, се стичат десетки хиляди жители и гости на Техеран. Мъжки хор изпълнява химна на Ислямската република, а 200 ученици, облечени с цветовете на националното знаме, изписват с телата си зелено-бяло-червения ирански трикольор.

Всяка година честванията на иранската революция започват сутрин точно в 09,33 часа, когато от Париж в Техеран каца самолет на „Еър Франс“, докарал аятолах Хомейни. В този час в училищата бие „звънецът на революцията“. Няколко седмици държавната телевизия излъчва програми в чест на революцията и архивни кадри за завръщането на Хомейни.

„Шахът се махна, имамът се върна!“

Посрещането на Хомейни е предшествано от бурни демонстрации срещу режима на прозападния ирански шах Мохамед Реза Пахлави, обвинен в тоталитаризъм, корупция и неефективна икономическа политика. На 8 януари 1978 г. в религиозния град Кума започва най-масовата акция на студенти и други граждани, която е жестоко разпръсната от полицията. Този ден се смята за начало на иранската революция. Протестите и стачките продължават цяла година. На 2 декември в Техеран по улиците излизат близо 2 милиона човека и след 38-годишно царуване шахът напуска страната си на 16 януари 1979 г.

Аятолах  Хомейни е посрещнат от възторжени тълпи, които носят лозунги „Шахът се махна, имамът се върна!“ На 1 април иранците гласуват на референдум, който провъзгласява, че в Ислямска република Иран висшата власт се упражнява от духовенството, представлявано от аятолах.

„Нашият ракетен потенциал не подлежи на преговори“, заяви иранският министър на отбраната Амир Хатами Снимка „Факти.бг“

За 40 години от светска държава Иран се превърна в авторитарна теократична диктатура, напълно обсебена от исляма и санкционирана от западните държави. Властта осъществява последователни и безмилостни репресии срещу инакомислещите, потиска опозиционните настроения, редовно извършва чистки в университетите, въведе смъртна присъда за „измяна на родината“ и шпионаж, както и публични телесни наказания за кражба и употреба на алкохол. Най-тежко е положението на жените, които са задължени на носят фереджета (хиджаб) и им е забранено да искат развод.

Уморени от корупция, инфлация и авторитарни методи на монарха, преди 40 години иранците започват да се надяват на по-добро бъдеще под полумесеца на ислямските водачи. Но по зла ирония надеждите им са попарени и животът им е стегнат в менгемето на още по-строга и неумолима диктатура.

Радио Франс Ентернасионал

Етикети: * * *