Шестнадесет МиГ-а от Победата

преди 10 месеца

или „Хъката-мъката, искаме F-16V Block 70”

Снимка: The National Interest

„Понякога съм бяла и добра”, запяха в хор президент, министър на отбраната и министър на икономиката, Експертната група, която оцени офертите за изтребител и всички други, които през последните години носиха вода от девет кладенци, за да отложат, да отменят или да дискредитират смисъла от закупуването на нови и модерни самолети за българската държава.

Както казват съветските другари, „Изгря слънце и на нашата улица”. Чудото преди Рождество Христово започна с изявление на премиера Борисов, който след разговор с митични летци (не се разбра български или американски) изказа категорична подкрепа за най-изпитания въздушен боец през последните две десетилетия – F-16, продукт на небезизвестния авиационен гигант „Локхийд-Мартин”.

Военновъздушните, сухопътните и военноморските патриоти, които 16-17 години трошиха нерви, време и интелектуална енергия да доказват, че без съвременен, многоцелеви, надежден и пр. боен самолет превъоръжаването на Българската армия е залъгалка за наивници, най-сетне имат право да се усмихнат и да пият по едно червено вино.

На кого трябва да благодарим? Струва ми се, че на мистър Джон Съливан, заместник-държавен секретар на САЩ и на Н. Прев. посланик Ерик Рубин. Както и на държавния секретар мистър Майк Помпео, който проведе кратки и съдържателни разговори с висши български длъжностни лица. Защо не се обадихте по-рано, скъпи бойни другари?! Нямаше да изручаме толкова жабета, нямаше да се изпокараме с половината си роднини, с бивши и настоящи колеги, с приятели и врагове в социалните мрежи и с др. „специалисти”, взели присърце каузата на СССР-2.

Снимка: „Локхийд-Мартин“

Я колко лесно било!

„На основание чл. 31, ал. 1 и 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и в изпълнение на т. 17 от заповеди на министър-председателя № Р-120/17.08.2018г. и Р-169/25.10.2018г. внасям за разглеждане в Министерския съвет както следва: Доклад относно резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет…“

     „УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

     УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите, ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни.

Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България както в региона, така и в съюзен формат.”

Следват подписи и печати.

Разбира се, докато не пристигнат първите изтребители, би било наивно да смятаме мисията за приключена. Възможни са още някои врътки на скрити и явни противници на бойната ни авиация. Възможна е скоротечна оставка на правителството. Този номер бе прилаган два пъти.

Възможен е финансов колапс на държавата, която да се окаже без необходимите средства за изплащане на покупката. И този ход бе игран в предишни партии.

Възможни са други варианти, които няма как да предвидим, без да бръкнем в базата данни на ген. Решетников, на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), на безбройните русофилстващи партии и организации или на други душмани на българската държавност.

Но да спи зло под камък!

Прочее, ликуй народе!

Преди Рождество Христово наистина стават чудеса!

Хо-хо-хо!