Шествие в памет на Немцов изригна срещу Путин

преди 4 месеца

В Москва и в още 30 града на Руската федерация се състояха шествия и митинги в памет на убития на 24 февруари 2015 г. обичан руски политик Борис Немцов.

Снимки Юрий Тимофеев, „Грани.ру”

По улиците на Москва излязоха около 11 000 души с лозунги и плакати, в които проклинаха Путин и режима му като фактически убийци на Немцов. Демонстрантите скандираха: „Русия ще бъде свободна!“, „Путин е крадец!“, „Русия без Путин!“, „Долу чекистката власт!“, „Путин е позор за Русия“, „Путин е русофоб“, „Свобода за политическите затворници!“, „Всички ни не можете да убиете!“.

Начело на колоната вървяха лидерът на партия ПАРНАС и бивш министър-председател на РФ Михаил Касянов, председателят на партия „Солидарност“ Иля Яшин, бившият депутат Дмитрий Гудков, заместник-председателят на „Открита Русия“ Владимир Кара-Мурза-младши. В шествието се включиха популярният водач на партия „Русия на бъдещето” Алексей Навалний и брат му, доскорошният политически затворник Олег Навалний.

Някои от участниците в събитието развяваха украински флагове, портрети на политическия затворник Олег Сенцов и плакати в защита на кримските татари, преследвани в Крим.

В Петербург на площада пред Финландската гара се състоя митинг, на който произнесоха речи певецът Михаил Новицкий, депутатите в градския парламент Борис Вишневский и Максим Резник, представители на партиите „Яблоко“ и ПАРНАС, на движение „Весна“ и „Время“, на Движението за демократично обновление и Чайния клуб. С минута мълчание около 800 души почетоха паметта на нагло застреляния под прозорците на Кремъл Борис Немцов.

Акции в памет на Немцов са се състояли в големи градове отвъд Урал като Челябинск, Красноярск и Чита. 

Мостът в центъра на Москва, където наемните убийци прострелват Борис Немцов, вече се нарича Немцов мост въпреки опитите на кметската управа да обясни, че не е давала съгласието си за именуване на пътното съоръжение.

Неизвестен поет е префасонирал стихотворението на А. С. Пушкин „Паметник” в почит към Немцов и стихчето се предава от ръка на ръка:

„Он памятник себе воздвиг нерукотворный,

к нему не зарастет народная тропа, 

вознесся выше он главою непокорной плешивого царька.”

(„Въздигна си той паметник неръкотворен

и за народа той навеки ще е скъп,

и по-висок е днес ликът му непокорен от плешивото царче.“)

Ясно е за кое „плешиво царче” става дума, нали?

Етикети: * * *