Шофьор, който не умее да дава заден ход, не е добър шофьор

преди 3 години

ГЕРБ връща преференциите и започва процедура за избор на нова ЦИК

ГЕРБ ще върне преференциалното гласуване, както бе до приемането на поправките в Кодекса, и ще започне процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Тези две новини бяха огласени на пресконференция след заседанието на Изпълнителната комисия на партията, където присъстваше и лидерът-премиер Бойко Борисов.

Дотук добре, както казал онзи, дето падал от Айфеловата кула без парашут, като стигнал втория етаж.

Лошото е, че тези две новини идват по-малко от едно денонощие, след като БСП заплаши да напусне парламента и да се върне при следните три условия: избор на нов състав на ЦИК, връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване.

ГЕРБ скорострелно прие първите две искания на Нинова, а за машинното гласуване не се съгласиха. Доводът – нито един държавен глава в Европа не бил избран с такова гласуване, включително и Радев, и няма как едновременно да вървим към еврото и да въвеждаме машинно гласуване, което няма никъде в Европа.

Възниква въпросът – защо им трябваше на ГЕРБ въобще да пипат преференциите и да се инатят за нова ЦИК?

Цветанов се изтърва, че ДПС било поставило ултиматума – или гласувайте нашите искания, или правителството пада.

Прави впечатление, че това е третото голямо клякане на ГЕРБ пред БСП. Първото бе за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, второто – за изгонването на депутата Антон Тодоров, и третото – за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Да добавим и онзи със суджуците. Не си дадоха само Делян Добрев.

Много лош атестат за едни управляващи.

В същото време депутат от БСП със свален имунитет и обвинен в купуване на гласове не само си стои в парламента, но и бе един от най-дейните в обсъждането на промените в Избирателния кодекс. Очевидно е експерт по темата.

Но виновен си е и самият Борисов, който предизвика предсрочни избори и даде възможност на БСП от 38 депутати в предишния парламент да ги удвои в сегашния, от това да навири нос и да почне с ултиматумите.

Всъщност кому бе нужно да се вдигне прагът на преференциите до степен те да бъдат обезсмислени?

Досега – а очевидно така ще бъде и в бъдеще, преференциите служеха за разчистване на вътрешнопартийни сметки и за прецакване на партийното другарче. Спомняте ли си как ликуваха реформаторите, когато прецакаха поставената на първо място в евролистата Меглена Кунева и пратиха в Брюксел с преференции Светослав Малинов?

Сто процента така ще бъде и на предстоящите на 26 май избори за ЕП. Ритане по кокалчетата, Фейсбук-офанзива в полза на някой кандидат, за да се осъществи библейското „Последните ще станат първи”.

На ГЕРБ  преференции  едва ли са нужни. Там се гласува, както кажат отгоре (вярно, че на парламентарните избори през 2017 г. преференциално бе прецакана Цецка Цачева, та се наложи да я компенсират с министерски пост).

На ДПС са нужни преференции и не случайно единствено те защитаваха вдигането на прага. На миналите избори двама техни депутати влязоха преференциално и отказаха да напуснат парламента, за да влязат правилните хора, посочени от Сараите.

ВМРО се заканиха, че и да се вдигнат преференциите, пак ще пратят в Брюксел Ангел Джамбазки.

Парадоксално обаче от вдигането на преференциите, особено за евроизборите, най-много печелеше БСП. Сега там ще се чудят на кое място да сложат Сергей Станишев. Ако се бяха запазили 130 000  гласа за вкарване на евродепутат, Станишев можеха да го сложат в почетната шестица и нямаше да се добере до тези гласове. Сега нещата ще загрубеят.

И така, ГЕРБ отстъпиха пред две от трите искания на БСП. Но както казваше др. Тодор Живков, „шофьор, който не умее да дава заден ход, не е добър шофьор“. Бойко Борисов добре е запомнил този завет.

Със сигурност БСП вече са отворили шампанското на „Позитано” 20. И със сигурност вече мислят, а може и да се го измислили, какъв ще бъде  следващият ултиматум, който ще отправят към ГЕРБ…

Етикети: * *