Шоуменът Зеленский води след първия тур на президентските избори в Украйна

преди 3 години

Битка за второто място e между Петро Порошенко и Юлия Тимошенко

Володимир Зеленский
Снимка Уикипедия

Популярният комедиен актьор, продуцент, сценарист и режисьор Володимир Зеленский (роден е на 25 януари 1978 г. в Кривой Рог, Днепропетровска област), кандидат на  партията „Слуга на народа“ и действащият държавен глава  Петро Порошенко водят в първия тур на президентските избори в Украйна, който се проведе в неделя, съобщи ТАСС. Това показват резултатите от всички екзитполове в страната. В изборите участваха 39 кандидати.

Според резултатите от Националния екзитпол, проведен от Украинския център за икономически и политически изследвания и Фондация „Демократични инициативи“ Зеленский получава  подкрепата на 30.4% от избирателите, Порошенко – 17.8%. На трето място е лидерът на „Баткивщина“ бившият премиер Юлия Тимошенко с 14.2%, 9.8% са гласували за кандидата от „Опозиционната платформа – За Живот” Юрий Бойко. Съвместното проучване на 112 телевизионни канала в Украйна и NewsOne, проведено от експерти от Австрийския институт за социални изследвания и консултации SORA, заедно с Украинския център за социален мониторинг, показа, че Зеленский печели 30.7%, Порошенко – 18.6%, Тимошенко – 13.6%, Бойко – 10.3%, Гриценко – 7.3%.

Екзитпол, проведен от Социс, показва, че Зеленский е получил 29.25%, Порошенко – 19.9%, Тимошенко – 13.75, Бойко – 9.24, Гриценко – 7.91%.

Организаторите на екзитполовете отбелязват, че резултатите все още не са окончателни, обработката им продължава, но те са близки до крайните.

В същото време „Баткивщина“ заяви, че според техните данни Тимошенко и Зеленский отиват на втория тур, а процентите на  Порошенко били ​​манипулативни. Екзитполът на Киевския международен институт по социология сочи, че на втори тур отиват Зеленски и Тимошенко, а Порошенко отпада.  Шефът на кампанията на Порошенко написа в страницата си във Фейсбук, че яки момчета на Юлия Тимошенко вече разпъват палатки и започват обсада на ЦИК.

Петро Порошенко води в западната част на Украйна, а Володимир Зеленский в другите региони според данни от Националния екзитпол.

„Петро Порошенко е начело на запад – 26%, Зеленский е на второ място с 21%, а Юлия Тимошенко е на трето място с 18%“, каза Владимир Паниото, генерален директор на Киевския международен институт по социология.

Според него в централните части на страната Зеленский е на първо място – 28.6%, Порошенко е втори – 19.5%, а Тимошенко е трета – 17.5%. На юг Зеленски също е начело – 42%, след него е Порошенко – 11%, а Тимошенко е с 9,5%.

Ситуацията е малко по-различна в източната част на Украйна. „Тук Зеленский е първи с 30.7%, втори е Юри Бойко, кандидат от Опозиционната платформа с 27.2%. Трети е Порошенко с 9.6%, следван от Тимошенко – 7.3% , уточни Паниото.

Ясно е, че нито един от кандидатите не събира необходимите за победа на първия тур над 50% от гласовете и предстои втори тур на изборите, който ще се проведе на 21 април.

Етикети: * *