Ще дойде ли краят на перуките?

преди 3 години

Белите перуки, направени от конски косми не са идеални за горещите дни

На теория във Великобритания всеки съдия има право да откаже да изслуша прокурор или адвокат, който не е облечен в пелерина и не носи перука. Но с покачването на температурите това задължение става все по-неприятно.

Както предаде „The Economist“,

„През последното десетилетие във Великобритания са извършени реформи, които премахват задължителното носене на перуки за адвокатите в повечето граждански дела, дори във Върховния съд. Но остарялото изискване е все още задължително за всички наказателни дела и жалби, макар неудобствата да са очевидни, дори и в по-хладните дни. Адвокатите трябва да ги държат на удобно място, тъй като по всяко време може да им се наложи да се явят с перука и мантия, казва Джойс Арнолд, адвокат в Камарите на съда в Есекс. Носенето на перуки не е задължително за делата в търговския съд, но ако съдията реши да накаже някого за неуважение към съда, тогава адвокатите му трябва незабавно да облекат роби и да поставят перуки. Носенето на запарващия аксесоар се налага и при спешно подаване на жалба в Апелативния съд.“

Традициите са особено силни на Острова и понякога оцеляват въпреки очевидната си непрактичност. Когато австралийските аборигени са видели акостирането на първите английски заселници на 26 януари 1788 г. (в разгара на горещото австралийско лято), облечени във вълнени шинели, вероятно са умрели от смях или най- малкото са били крайно изненадани. Британската армия заменя червените мундири с камуфлажни униформи едва по по време на Англо-бурската война (1899-1902 г.), когато имперските войници станали лесна жертва на обстрел от голямо разстояние.

Разгорещените дебати около Брекзит насочиха вниманието на света към привичките на британския парламент, които изглеждат най-малкото странни.

Днес парламентът в Уестминстър, често наричан „майката на модерния парламентаризъм“, е изпаднал в дълбока криза около Брекзит, породен до голяма степен от чувството на британците за уникалност и неповторимост.

Вероятно краят на сагата около Брекзит – край, който никой днес не може да прогнозира, ще доведе и до промяна на много от вековните традиции.

Възможно е да видим и края на перуките в британските съдилища.

Етикети: * *