„Ще потънат!”

преди 9 месеца

Базов патрулен самолет от ВМС на САЩ P-3 „Орион“
Снимка  topwar.ru

В края на миналата година в руското Министерство на отбраната утихна, без да бъде решен проблемът, още един скандал, свързан със светая светих на руската военна доктрина: скритостта на ядрените ракетни подводници, за чието развитие и осигуряване още от времето на СССР са хвърлени милиарди долари и трилиони рубли.

Потенциалният стратегически противник в лицето на САЩ вече не се преструва, че е особено затруднен в търсенето и откриването на руските атомни подводници. По неизвестни засега начини ВМС на САЩ твърде бързо разкриват позициите и проследяват маневрите на подводните ракетоносци, пише изданието  „Военно-промышленный курьер“ (ВПК).

Че свръхсекретните маршрути на стратегическите руски подводници са разконспирирани, става ясно на есенните учения в Баренцево море. Което означава, че при евентуално начало на глобален конфликт подводната част от руската ядрена триада, смятана за най-неуязвима, би могла да бъде ликвидирана с високоточни удари още преди командирите й да получат разпореждания от върховното командване.

Ил-38, самолет за борба с подводници, предназначен за търсене и унищожаване на противникови подводници, за морско разузнаване, спасителни операции и за поставяне на минни заграждения
Снимка Википедия

Подводничари от Северния флот са сравнили траекторията на полетите на американския разузнавателен самолет „Орион“ с картата, на която са били разположени руските атомни подводници по време на учението, обяснява журналистът от „ВПК“ Максим Климов. И се оказало, че курсът на самолета безпогрешно облита районите, в които са „скритите” позиции на руските подводници. „Орионът” изобщо не търси, а директно маркира мястото с буй, чиито датчици чуват, следят и препредават движението на подводницата.

Фактът дава основание на руското издание да повдигне въпроса защо толкова години подводният флот получава лъвския пай от военноморския бюджет, докато надводните кораби и морската авиация са държани на гладна диета.

Потенциалът на руското морско разузнаване също се е оказал твърде скромен. Възможностите на разработения през 1961 г. самолет за борба с подводници Ил-38, предназначен да открива американските подводни крайцери, се колебаят около нулата. Особено при търсене на най-новите и безшумни подводници от клас Seawolf. Старата технология за подводно търсене „Ленинец“ била заменена (поне по име) с по-новата „Новела“, изградена върху принципи и способности от 70-те години на ХХ век, но нищо не се променя – от американските атомни подводници няма нито звук, нито образ.

Как Щатите са се изхитрили да сканират движението на съветските ядрени ракетоносци засега „никой не знай, никой не знай”. За руските военни стратези като „наковалня върху шията на удавник“ остава да виси фактът, че по картите на Пентагона са нанесени точните координати на руските стратегически подводници и ако започне Голямата война, те мигновено ще бъдат унищожени, преди да изстрелят ракетите си.

През октомври 2018 г. САЩ спуснаха на вода най-новите си подводници „Делауер” (SSN-791) и „Върмонт” (SSN-792), въоръжени с многоцелеви високоточни ракети „Томахоук“  Снимка US Navy