Ще се провали ли придобиването на F-16 ?

преди 1 година

Срещу избора на F-16 винаги са се противопоставяли онези фактори у нас, които работят за руските интереси. Те няма да спрат да търсят начини сделката да бъде провалена и отсега нататък ще концентрират всичките си усилия, за да саботират процеса.

С нарастваща тревога следим процеса за закупуване на нов боен самолет за българските Военновъздушни сили

Снимка National interest

С особена загриженост приемаме думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 14 май 2019 г., че правителството засега не може да договори изгодна цена за изтребителите F-16 и че при неуспех на преговорите проектът може да бъде прекратен или да се преговаря с някой друг от участниците.

В този случай очевидно става дума за Швеция, чиито самолети „Грипен“ отстъпват по способности на F-16 и които впоследствие ще изискват редица допълнителни „скрити“ разходи, за да бъдат оборудвани до многоцелеви.

Срещу избора на F-16 винаги са се противопоставяли онези фактори у нас, които работят за руските интереси. Те няма да спрат да търсят начини сделката да бъде провалена и отсега нататък ще концентрират всичките си усилия, за да саботират процеса.

Днес най-голямото предизвикателство пред придобиването на новия боен самолет е отлагането. На първо време – за след лятната ваканция на парламента, в очакване на политическа нестабилност наесен и липса на политическа воля България да закупи F-16, който в момента е най-добрият възможен избор за страната ни.

Най-удобният аргумент за протакане на преговорите е цената. Засега тази информация не е публична. Така се създават условия обществото да бъде държано в неведение, като по презумпция на правителството се гласува безлимитен кредит на доверие. Друг е въпросът дали то може да го оправдае, като наистина води преговорите така, че да бъде сключена сделка при възможно най-изгодни за България параметри.

Начинът на действие на кабинета  по процедурата не ни дава особени поводи за оптимизъм до момента, а за все по-засилващи се съмнения в истинските крайни намерения независимо от декларираните цели.

Протакането в условията на неизбежна преговорна конфиденциалност и ограниченото подаване на информация към обществото сега са най-голямото предизвикателство за целия процес. Ето защо още през януари Атлантическият съвет на България настоя незабавно да бъде изготвен времеви график на процеса на придобиването на F-16, за да бъде той приключен успешно и в срок. Да се знаят всички стъпки, с конкретно разписани дати до ратификацията от парламента преди лятната ваканция на депутатите. Засега нямаме данни дали и доколко е направено това.

Българското правителство вече направи правилния стратегически избор и няма друга възможност, освен да доведе до успешен край процеса на придобиване на F-16 блок 70.

Плаха надежда струи от факта, че преговорите продължават и част от изпратения преди седмица български екип остава в САЩ, за да продължи разговорите. Запазваме оптимизма си, но сме все по-загрижени за хода на процеса и вероятността от провал.

Отсега нататък правителството и преговорният екип не разполагат с много време. Имат обаче възможности, които са длъжни да използват. Въпрос на политическа воля, на точна стратегическа визия и чувство за отговорност!

Щом има воля, ще се намери и начин. Ако такава липсва, тогава оправданията ще бъдат многобройни.

Пресцентър на Атлантическия съветна България

Етикети: * * *