Що е то „дясно“?

преди 8 месеца

Странно или не - никога темата "идеология" не присъства в обсъждането на играчите на терена - БСП, ДПС, "патриоти" и дори ГЕРБ.

Презентация ефектите, когато се провеждат „десни“ политики в отсъствието на правова държава….

Колкото повече затъва обществото ни в тинята на безпросветието и безпътицата, толкова по-важни сякаш стават чистата идеология, канонът, догмата. Доста хора от сектата, пардон, от сектор на трибуната люпят семки и наблюдават под лупа всяка инициатива за смяна на отбора на терена и вадят калъпа да видят дали тя се вмества в него.

Странно или не, никога темата „идеология“ не присъства в обсъждането на играчите на терена – БСП, ДПС, „патриоти“ и дори ГЕРБ. Темата „идеология“ се промъква единствено и само по отношение одумването на „Демократична България“. Явно за доста имащи се за интелигентни хора идеологията е нещо като лиценз да играеш, а те се изживяват като лицензиращ орган. Нищо че играчите вече на терен въобще не се интересуват от идеология, просто защото не се вълнуват от принципи, правила, лицензи и т.н. Но пък помагат усилено никога нов играч да не получи лиценз.

Понякога имам чувството, че последната реплика на давещия се „демократ“, преди да глътне водата, ще бъде :

„Радвам се, че не умрях като джендър, ляв либерал, културен марксист… и прочие. Но ще каже нявга народът – умря консерватор за правда и на Кремъл угода.“

Крайно време е да спрем с надценяването на идеологията, без която топ не може да накара „правоверния десен“ да гласува – малко примери за абсурдност:

1. „Дясното“ е по-малко данъци: За кого? По-малко данъци ли трябва да плащат (естествени и изкуствени) монополи, доставчици на акцизни стоки (горива, цигари, алкохол), титуляри на редовни обществени поръчки, собственици на бизнес имоти, туристическите фирми, на луксозни коли и яхти и т.н?

2. „Необлагаемият минимум е популизъм“ – защо, нали намалява ефективно преките данъци?

3. „Разходите трябва да се ограничават“ Кои разходи – социалните, икономическите или административните? Може ли да имаме качествени публични услуги при минимално заплащане? И огромни дефицити в публичните системи и бюджетни излишъци?

4. „България трябва да поддържа нисък дълг, дори да го изплати“ – Защо, по коя логика трябва да имаме най-ниския дълг в ЕС и най-лошата публична инфраструктура и услуги?

5. „Банките винаги имат право, но не и длъжниците“ -сериозно? и т.н….

Етикети: * *