„Щом искате да ви защитаваме от звяра, защо го храните?“

преди 2 години

Българското правителство участва в антиукраинската операция на Кремъл, известна като „Турски поток” (бивш „Южен поток”). Газпром бърза да отреже транзита на газ през Украйна, за да й нанесе икономически удар, който би я направил по-бедна, по-откъсната от европейския пазар и по-уязвима за военни и други агресии.

или „Стига сте купували газ от Путин!

Българското правителство участва в антиукраинската операция на Кремъл, известна като „Турски поток” (бивш „Южен поток”). Колкото и да го усукват премиерът, теменужки-петковки и други икономически и политически „експерти”, разположението на силите е повече от очевидно.

„Газпром“ бърза да отреже транзита на газ през Украйна, за да й нанесе икономически удар, който би я направил по-бедна, по-откъсната от европейския пазар и по-уязвима за военни и други агресии.

Затова малко преди посещението на др. Медведев у нас „Газпром“ увeдоми българската си агентура, че от 2020 г. прекратява транзита на газ през страната ни. Тоест удря шалтера на тръбата през Украйна. Но руските другари имат дългосрочен договор с България, според който ако едностранно прекратят транзита на газ през страната ни, би трябвало да изплатят неустойки. Ала отново се оказва, че някое от предишните правителства на ГЕРБ „предвидливо” е приело арбитражът при подобни казуси да се гледа в… Москва. С предизвестен край, разбира се.

Затова политици, икономически  и медийни прислужници на управляващите клики дружно запяха колко ни е нужен спреният преди три години „Южен поток”, който сега под „вънкашност чужда (с фес) и под име ново („Турски”)” ще ощастливи населението, трайно заело първото място в Европа по бедност, инсулти, инфаркти и чувство за безизходица.

Нейсе, запуши я.

Според украински политици и икономисти

спирането на руския газов транзит през Украйна ще доведе до икономически спад в страната, избрана за жертва на путинската агресия от 2014 г. насам. Правителството в Киев ще бъде принудено да обслужва неработещ газопровод, което ще му струва около 3 млрд. долара годишно. Европейските институции и германското правителство често повтарят, че запазването на транзита през Украйна е важно за европейските държави независимо от включването на газопровода „Северен поток-2“.

Новата карта на Родината

Руската политика вбива клин в отношенията между ЕС и Украйна, като твърди, че „няма нищо против” транзита на газ през Украйна, но както обяснява премиерът Медведев, трябвало да бъдат „регулирани отношенията между „Газпром“ и „Нафтогаз“, да бъдат определени взаимоизгодни икономически параметри на сделката” и да бъдела постигната „стабилна политическа обстановка” между двете държави. Нали се досещате какво разбират кремълските мислители под „стабилна политическа обстановка”?

Омагьосани от московските залъгалки, българските управници би трябвало да се вслушат по-внимателно в гласа на друга световна сила, която, макар и по-далеч от Европа, притежава нарастващ планетарен дял в производството и в продажбите на газ.

Конгресът на САЩ реши да усили санкциите

срещу всички, наредили се на опашка пред хранителната верига „Северен поток-2“. Според „Уолстрийт джърнъл” санкциите са насочени срещу инвеститорите и фирмите, сключили договори около строителството на газопровода. Мерките вече са приети и вкарани в списъка, предвиден в Закона за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции (СААТSA). Хубаво е българските кандидати за съветски/руски газ да прочетат внимателно и закона и списъка, за да няма после: „Ама не знаех… Не ми казаха… Не разбирам американски…“

Местни „експерти” на руска хранилка и прочие социалистически планктон си правят оглушки, но още през миналата година европейски медии с тревога посочиха, че „Газпром“ вече е завладял близо 40% от европейския газов пазар! Официалните данни бяха нивелирани до 34.1% от всички газови доставки за Стария континент. В Германия този процент е по-висок. Прогнозите на специалистите не са оптимистични – при запазване на сегашните тенденции към 2035 г. делът на „Газпром“ може да надхвърли  41%.

Съюзниците във Вашингтон са категорични, че  „Северен  поток-2“ е опасен в геополитически аспект. Защото не всичко е само пари, проценти на икономически растеж и устойчиво нарастване на „благосъстоянието на трудещите се”. Още създателите на геополитиката са стигнали до прозрението, че енергийните ресурси са ключов елемент от националната, регионалната и световната система за сигурност. И класически механизъм за политически и военен натиск, за шантаж и груба принуда. Дори в милиционерските школи в Симеоново изучават подобни теории. Остава препоръките от тях да бъдат приложени.

Американски и европейски източници цитират президента на САЩ Доналд Тръмп, който нееднократно е заявявал пред германски представители, че смята „Северен поток-2“ за несъвместим с „военния щит, който Америка издига над Европа“.

„Ако искате да ви пазим от звяра, защо го храните?“, риторично пита Тръмп и във въпроса му има доста логика. Американците са категорични, че Москва неминуемо ще използва газопровода (и гадопровода) като лост за въздействие върху европейската политика. Справка: др. Шрьодер и разлагащият му пример върху европейския бизнес и европейската политика. След него маршируват Марин льо Пен, Виктор Орбан, а сега и италианският вицепремиер Салвини. Както е казал народът, „Коза, циганин и комунист да не влизат нито в двора, нито в къщата ти!”

През миналата година на една от срещите си с канцлера на Германия Ангела Меркел президентът Тръмп в прав текст е заявил: „Ангела, стига сте купували газ от Путин!“. Фрау Меркел доста време успяваше да прилага политиката „И тако, и вако”, позната твърде добре в една държава, заемаща централно място на Балканския полуостров. За да се избави от американския натиск да не бъде толкова отстъпчива пред газовата „дружба” с Москва, федералният канцлер е обещала  на Тръмп в Германия да бъдат изградени терминали за приемане и регазифициране на втечнен газ от САЩ.

Колкото повече наближава срокът за пускане в експлоатация на „Северен поток-2“, толкова по-силен става натискът срещу руския проект. ЕС вече прие поправки в Газовата директива, според които газопроводът може да остане запълнен само наполовина, защото според антимонополното европейско законодателство един-единствен доставчик няма право да притежава повече от половината от дадена мощност (поток).

„Газпром“ още не е решил и проблема със собствеността на газопреносната мрежа, тъй като е собственик на 100% от тръбите, което  е недопустимо според европейското законодателство. А съдебните процедури, предприети от Европейската комисия, вероятно ще се точат с години.

Санкциите на САЩ ще се насложат върху ограниченията от европейските правила и ще се превърнат във воденичен камък върху шията на фрау Меркел и на германския бизнес, полакомил се за отстъпките на руския газов монополист. Сякаш е забравил пословицата за безплатното сиренце в капана за мишки…

Къде сме ние ли?

В обоза. Както винаги. В обоза на Путин, Медведев, „Газпром“ и „Росатом“. Българският политически катър отново е натоварен с дисагите, мотиките и манджата на руския си сайбия. Посещението на др. Борисов в Баку вероятно имаше за цел уж да договори нещо с Азербайджан, но идеите на сегашното правителство са твърде прозрачни – да не допусне друг освен руски газ да преминава през българските тръби, за което страната ни за пореден път ще бъде глобена от ЕК. Но газовият монопол на Русия ще бъде защитен.

Според наши експерти Русия купува газ от Азербайджан, слага му 40% надценка и го продава на България. Същият руски газ, който минава по нашите тръби за съседна Турция, е с над 30% по-евтин, отколкото за нас.

Скъпото ни правителство имаше великолепна възможност да предоговори цената с „Газпром“, след като на 16 март 2017 г. ЕК обяви, че „Газпром“ е приел да предоговари цената на газа с всички източноевропейски партньори, за да избегне солена глоба от ЕС. Но троянският български катър се направи на недочул и отказа да защити националните ни интереси. Блогърът, юрист и икономически експерт Георги Георгиев обърна внимание на четящата публика, че България единствена отказа да заведе дело в Международния арбитражен съд и да поиска Русия да върне надвзетите от бедния народец милиарди левове. Полша и Литва го направиха и сега ще получат солидни компенсации от „Газпром“. А у нас цените на ток, газ и парно отново ще скочат, защото трябва да се трупат средства за поредната руска грабежна схема – АЕЦ „Белене“.

„Бихме се не срещу когото трябва“. 
Генерал-лейтенант  Джордж Патън след победата
над Райха  

Изтъкнати енергийни професори и медийни гурута на управниците от Института за дясна политика, някои от които даже са наричани „българския Бил Гейтс“, понеже са ръководили „Напоителни системи“, без да имат образование, твърдят, че  енергията от АЕЦ „Белене“ щяла да бъде по-евтина поне с 20% от произведената в АЕЦ „Козлодуй“, защото… реакторите били от по-ново поколение.

Според истинския експерт по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев това твърдение звучи приятно, ала не отговаря на истината. „Първо. Капиталовата компонента в себестойността на новите АЕЦ обуславя до 65-70% от себестойността на електроенергията. Това се дължи на необходимостта от изплащане на първоначалните разходи и лихвите по взетите заеми. При централи на 25-30 и повече години първоначалните разходи вече са изплатени и се правят капиталови разходи основно за подмяна на оборудване, тоест тази компонента и оттам себестойността е значително по-ниска.

Второ. Новите реактори са с много повече и различни системи, основно за осигуряване на нисък риск. Главно поради това разходите за изграждането им са няколко пъти по-високи, отколкото на проектите отпреди 30 години. Това автоматично обуславя по-висока капиталова компонента и по-висока себестойност на електроенергията“, смята проф. Касчиев.

Някой да не е разбрал?

Анализите на всички авторитетни източници в света показват, че енергията от новите АЕЦ е значително по-скъпа от тази на сегашните.

Спомням си думите на американския генерал Джордж Патън, изречени в края на Втората световна война: „Бихме се не срещу когото трябва“.

И ние нещо не си подбираме нито приятелите, нито икономическите партньори. След като близо 30% от българската икономика е в ръцете на „братския“ руски бизнес.

Етикети: * * * * *