Спийкърът блокира Брекзит!

преди 3 години

Докато Великобритания затъва в политическа парализа, френски министър кръщава котката си Брекзит,

Спийкърът на британския парламент Джон Беркау

Точно когато изглеждаше, че британският премиер Тереза Мей ще успее да накара привържениците на т.нар. твърд Брекзит в собствената ѝ партия да подкрепят договора, който тя подписа с ЕС, не защото го харесват, а защото се страхуват, че ако той пропадне, Брекзит може и да не се състои, тя получи неочакван удар. Т. нар. спийкър на парламента – длъжност, която не отговаря точно на нашата длъжност председател на НС, заяви, че няма да подложи отхвърления на два пъти от Камарата договор, освен ако в него няма значителни промени – предаде Sky news.

По традиция спийкърът е в правото си да определя какво да се гласува, макар че от 1943 г. насам никой спийкър не е използвал това свое право и не е отказвал да подложи на вот предложение, направено от правителството.

Депутати, които подкрепят позицията на Джон Бероу, заявиха, че така той защитава правото на парламентаристите от произвола на правителството.

Възможностите пред Тереза Мей са силно ограничени.

Тя може за пореден път да поиска да предоговори споразумението, но е малко вероятно ЕС да ѝ направи допълнителни отстъпки. Още повече, че парламентът гласува резолюция, с която изключва напускане на ЕС без споразумение. В очите на привържениците на Брекзит това би било самоубийствен акт, защото Великобритания е изгубила единствения си коз, с който е можела да извлече някакви отстъпки. След решението на Беркау „брекзитърите“ се надяват през следващите седмица и половина да не се случи нищо и страната да напусне ЕС на 29 март без сделка.

Но те се опасяват, че мнозинството от депутатите, които са привърженици на оставане в ЕС, ще отменят Брекзит или ще го отложат за непределно време. А това ще означава, че Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент.

Самата Тереза Мей на няколко пъти отхвърляше идеята за втори референдум с мотива, че хората вече били изразили своето мнение и ако бъдат попитани отново, макар и три години по-късно, това щяло да се приеме като знак, че според елита хората са гласували погрешно и сега трябвало да гласуват правилно. В същото време самата тя изяви готовност да предложи на депутатите да гласуват отново споразумение, което те отхвърлиха категорично през декември м.г. и в началото на март тази година.

Междувременно френският министър по европейските въпроси  Натали Лоазо е заявила пред френския вестник „Журнал дьо Динамш“, че е кръстила котката си Брекзит

„Всяка сутрин тя застава пред вратата и мяука да я пусна навън, но когато ѝ отворя, стои и не мърда.

Етикети: * * *