Споразумението на Мей, Брекзит без сделка или оставане в ЕС?

преди 3 години

Обединеното кралство имаше почти две години, за да реши и сега е време да вземе решение

Драмата в британския парламент продължава да се задълбочава и вече е ясно, че нито едно от трите решения не се радва на подкрепата на мнозинството. Късно снощи лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че лейбъристите ще подкрепят провеждането на втори референдум, след като предложения от него алтернативен план за Брекзит бе отхвърлен от Камарата на общините, предаде BBC News. Той предвиждаше Обединеното кралство да договори перманентен митнически съюз с ЕС и близко съгласуване с Единния пазар.

С голямо мнозинство Камарата подкрепи предложението на Ивет Купър от Лейбъристката партия, според което депутатите се ангажираха, че ще поискат отлагане на Брекзит (насрочен за след месец), ако дотогава нито споразумението, предложено от премиера, нито решение за напускане без сделка не получат подкрепа.

Макар правителството да подкрепи това предложение, 20 депутати от Консервативната партия гласуваха „против“, а над 90 не гласуваха изобщо, страхувайки се, че след отлагане на Брекзит може да се стигне и до втори референдум.

През следващата седмица парламентът ще трябва да гласува нейното споразумение – като тя ще се опитва да договори някои поправки в последния момент. Ако то не бъде прието, депутатите ще трябва да решат дали страната все пак да не излезе от ЕС без споразумение. Ако и това предложение не получи подкрепа, депутатите ще гласуват за отлагане на Брекзит.

Никой обаче не знае за колко дълго Брекзит може да бъде отложен и какво ще се промени след 29 март.

Представителят на Европейския парламент и бивш премиер на Белгия  Ги Верхофстат написа на своята Facebook страница:

„Тереза Мей иска да удължи преговорния период (с ЕС), в случай че парламентът на Обединеното кралство отхвърли споразумението. По мое твърдо мнение това е допустимо за период от няколко месеца, за да може да се намери парламентарно мнозинство от представители на различните партии. Със сигурност не за 21 месеца! Твърде дълго ЕС е заложник на Брекзит. Обединеното кралство имаше почти две години, за да реши, и сега е време да вземе решение: Споразумението, Брекзит (без споразумението), или оставане в ЕС. За Съюза е крайно време да изразходваме енергията си за по-положителни проекти и за дълбоките реформи, от които Европа отчаяно се нуждае.“

Етикети: * *