Справедливостта възтържествува, но каква всъщност беше целта на прокуратурата?

преди 2 години

Съдът изми лицето на България, но щетите, нанесени от прокуратурата, ще продължат да тровят крехката българска демокрация.

Българският съд оневини министъра на отбраната Николай Ненчев след тригодишна съдебна сага и фарсово обвинение, че е нарушил интересите на една чужда компания – РСК „МиГ“, защитавайки българските национални интереси.

Едва ли от прокуратурата не са си давали сметка, че министър Ненчев не е имал никакво задължение да сключи пореден договор по рамковото споразумение, особено имайки предвид крайно неизгодните условия – висока цена, неспазване на срокове и влагане на части втора категория от руската компания. Прокурорите на Цацаров едва ли не са си давали сметка, че междудържавният договор, ратифициран от двата парламента в България и Полша, подписан след изтичането на рамковия договор с руската компания, е финансово по-изгоден и така са спестени милиони от държавния бюджет. Едва ли прокуратурата не си е давала сметка, че чрез постигнатите по-добри договорености българските ВВС получиха за безплатно ползване полски двигатели до отремонтирането на нашите и така бяха обезпечени от момента на подписване на междудържавното споразумение. И до ден днешен няма други договори и друго осигуряване на самолетни двигатели и КСА освен по договори, сключени по времето на министър Ненчев. И до ден днешен нашите ВВС изпълняват задълженията си по охрана на въздушното пространство на Р България и извършват обучения и тренировъчни полети благодарение на тези двигатели, ремонтирани в Полша.

Очевидно целта на прокуратурата е била друга.

Да накаже Николай Ненчев заради решителната му политика за намаляване на зависимостите от Москва. Да го репресира за това, че единствен той имаше смелостта да покаже пред всички, че ремонтът и поддръжката на старите съветски самолети извън Русия е мисия възможна. Защото нанесе удар точно върху това табу, което е свещено за интересите на руския военнопромишлен комплекс и засяга финансовите интереси и на местни български играчи, обвързани с Москва.

И най-важното – целта на това съдебно активно мероприятие против Николай Ненчев беше да изпрати недвусмислен сигнал до всички следващи министри какво ги чака, ако някога дръзнат да се противопоставят на финансовите апетити на руското оръжейно лоби у нас и на волята на президента Путин.

Николай Ненчев доказа себе си като непоколебим защитник на българските национални интереси. Но кой ще компенсира него и семейството му за тормоза, който те трябваше да преживеят? Колко следващи министри ще проявят такава жертвоготовност? Защото съдебно тормозеният може да бъде най-накрая справедливо оправдан, но това отнема години от живота му в съдебни унижения.

Така чрез прокуратурата на Цацаров Москва предупреждава всеки министър, че ще плати прекалено висока лична цена, само ако се осмели да посегне на финансовите потоци за руския военнопромишлен комплекс. 

Съдът изми лицето на България, но щетите, нанесени от прокуратурата, ще продължат да тровят крехката българска демокрация.

Етикети: * * *