Стъкмистика и путинистика, или защо американците се юрнаха към Русия

преди 5 месеца

Руското издание „Проект“ публикова изследване за броя на руснаците, които напускат „могъщата” си родина. Журналистическите данни драстично се разминават с официалната статистика, публикувана от Росстат, държавната статистическа агенция. Кой си позволява да фалшифицира подобни сведения?

Последните и най-нови данни за напусналите Руската Федерация (РФ) са от 2017 г. Според Росстат 377 000 руски граждани са заминали в чужбина, което е рекорден показател за последните пет години. В сравнение с 2012 г. броят на емигрантите е нараснал повече от три пъти! Само през последния президентски мандат на В. В. Путин страната са напуснали 1 700 000 души.

Експертите от „Проект“ сравняват официалните данни със статистиката на държавите, в които пристигат руски граждани. Като база за сравнение са приети сведенията от 2016 г., достъпни в повечето европейски държави и САЩ. Разминаването се оказва твърде съществено. Според Росстат за Германия са заминали 4 694 души, но в германските регистри са отбелязани 24 983 човека, пристигнали от Русия. Най-фрапиращо данните на Росстат се разминават със статистическите справки на САЩ, Чехия и Унгария – съответно 9, 12 и 14 пъти! В 24 страни от Европейския съюз са заминали шест пъти повече руснаци, отколкото са отразени в бумагите на Росстат!

Изследването на „Проект“ посочва, че Русия се нарежда на трето място в света по абсолютен брой на емигрирали граждани. От 2000 до 2017 г. цели 10,6 млн. души са напуснали РФ, което представлява 7% от цялото й население и 4% от световната емиграция. Преди Русия са само Индия и Мексико.

„Проект“ посочва примери за най-висока емигрантска активност, отразена в службите за издаване на документи за пътуване в чужбина. Апогеят на запитванията съвпада с началото на 2014 г., когато е извършена агресията срещу независима Украйна, и с март 2018 г., когато В. Путин за четвърти път е „избран” за президент на Русия.

„Стената трябва на Тръмп, за да не могат нещастните американци да избягат…“ Снимки и графики Радио „Свобода“

„Американците се юрнаха към Русия“. Комичен репортаж по НТВ

Иван Беляев

Един от най-комичните телевизионни репортажи беше излъчен през изтеклата седмица по НТВ. Кореспондентите им от САЩ съобщиха, че около една трета от американските граждани мечтаят да напуснат страната си. После репортажът плавно премина в разказ за живота на американците, преселили се в Москва. Съседството на двата материала породи комичното внушение за многомилионна армия от американски граждани, втурнала се към Русия.

Николай Травкин:

Президентът Тръмп внимателно изгледа репортажа на НТВ. Америка се обезлюдяваше пред очите му. Бегълците-емигранти споделяха мъчителни спомени за ужасите на американската действителност. Разправяха, че янките все повече напират към Русия. Москва не е разтегателна, затова мнозина си харесали топлия Крим…

Доналд помисли: „НТВ няма да лъже, а градовете ни няма да останат празни дълго време. Мексиканците моментално ще ги превземат.”

Изключи телевизора и удари с юмрук по бюрото: „Край! Стената трябва да бъде построена!”

Андрей Десницкий:

Така и не забелязах, че през последните месеци в Москва са се промъкнали около една трета от всички американци. Близо сто милиона. Страхотна маскировка!

Екатерина Барабаш:

Значи сега дворовете и улиците в Москва ще ги метат американски гастарбайтери?

Марат Гелман:

В нашия вход от половин година под стълбището живее някакъв американец. Бил финансов консултант в Ню Йорк. Вече говори малко руски и разказва, че при тях входовете на блоковете не са толкова топли, конкуренцията сред клошарите е далеч по-изострена и никога не е пил толкова вкусен „Бояришник”.

Според манипулаторите от НТВ милиони американци са се втурнали към Русия

Юрий Бершидски анализира намеренията на НТВ в „The Insider“:

Авторите на сюжета, излъчен по НТВ, се позовават на изследване на д-р  Аманда Клековски от университета „Кент” и на д-р Хелън Мароу от университета „Tъфт”. Но в изследването изобщо не става дума за емигрантски нагласи, а за желанието на някои американци само за кратък срок да поживеят в чужбина (consider living abroad). Подобно желание са изявили 33,1% от анкетираните американски граждани. 87,4% посочват като основна причина за вероятното си пътуване в чужбина желанието да опознаят други държави  (exploration), а 49% не са доволни от ситуацията в САЩ. Сборът на посочените проценти надхвърля сто, понеже респондентите са давали повече от един отговор.

По-малко от половината от запитаните биха работили в друга държава, а малко повече от половината биха заминали в друга страна след пенсиониране. Авторите на репортажа допускат и друга неточност – данните от изследването са събрани през 2014 г., а не миналата седмица.

Далеч по-мащабно и ново изследване за емигрантските настроения сред американците бе публикувано в началото на тази година от Gallup. Един от въпросите наистина е формулиран пряко: „При идеална възможност бихте ли заминали да живеете в друга държава, или ще предпочетете да останете в своята страна?”

Отговорите сочат, че през годините на президента Доналд Тръмп броят на желаещите да напуснат САЩ достига рекордни стойности от 16%, а не 30%, както ни разправя НТВ. При Буш-младши този дял е 11%, а при Обама 10%. Сред респондентите, по-млади от 30 години, желаещите да заминат достигат 30%, а сред жените под 30-годишна възраст 40%. Така че ако журналистите от НТВ бяха посочили, че около 30% от младите американци имат желание да заминат в чужбина, щяха да бъдат близо до истината.

Канада е най-желаната страна, в която биха заминали повечето американци. Но в изследването са посочени само нагласи. Статистиката на Канада засега е регистрирала твърде малък брой американски граждани, пресекли северната граница на САЩ.

Глобалното проучване на Gallup сочи, че САЩ остават най-привлекателната държава за потенциалните емигранти. 21% от всички желаещи да емигрират посочват САЩ като желана дестинация. На второ място остава Канада с 6%. Русия заема 17-то място с 1% симпатизанти.

Според руския социологически „Левада-център“ през 2017 г. 15% от руските граждани са изявили желание да напуснат Русия, а сред жителите на Москва – 18%.

                                                                             Радио „Свобода”

Етикети: * * *