Столична милиция брани съветската елха пред църквата „Св. Неделя”

преди 10 месеца

На 23 декември група украинци и българи, се събраха на площад Света Неделя , за да подкрепят украинските военни моряци, арестувани от руски агресори. Те защитиха честта както на Украйна, така и на България

Ден преди Рождество Христово украинци и българи се събраха в центъра на столицата на акция в подкрепа на украинските военни моряци, арестувани от руски агресори на23 ноември т. г. Раздадохме плакати, отправихме коледни послания към украинските моряци и близките им, изразихме възмущението си от поредицата варварски актове на руските нашественици.

Олена Коцева, председател на сдружението „Мати Украина”, обясни за чуждестранните медии защо мнозина българи смятат елхата, подарена от „московското правителство” на София и изтъпанена пред храма-паметник „Света Неделя”, за кощунство. Кощунство с костите и с паметта на десетки български генерали и на стотици политически и обществени дейци, индустриалци и мирни софиянци, избитиот агенти на коминтерна през април 1925 г.

Около червените петолъчки на съветската елха сложихме жълти и сини хартиени корабчета, за да напомним, че в московските зандани чакат несправедлив съд23-ма млади украинци и един българин, чиято единствена „вина” е опитът им да изпълнят воинския си дълг.

Десетки софиянци и гости на столицата снимаха участниците в акцията и получиха информация кои сме и какво искаме. Някакъв руски другар се опита да ни провокира и едва не си изяде боя. Общински милиционери под прикритие внимателно бяха наблюдавали акцията и след края на събитието се опитаха дискретно „да почистят” съветската елха от хартиените корабчета.

Трябвало да искаме разрешение от Столичната община, за да изкажем подкрепата си за арестуваните украински моряци.

Украинци и българи, които още не си бяха тръгнали, се опитаха да защитят символите на независима Украйна.

Тогава дойдоха униформени милиционери от Общинска полиция. Шефовете им ги командваха дистанционно по телефона. Самите мильовци наистина се държаха като дронове. Поискаха документи. Дълго се чудиха, после питаха имаме ли разрешение за публичната си дейност. После пак гледаха документи и обясняваха, че акцията била „незаконна”. Щото съветската елха с петолъчки и Дядо Мраз били в пълно съзвучие с духа и буквата на законите в европейска и атлантическа България.

Накрая се появиха жандармеристи със скорострелни автомати тип „Узи” за борба с терористи.Вероятно сме им се сторили доста подозрителни. Благодарим, че никой не откри огън, защото (този път) бяхме без оръжие.

Скоро се стъмни и последните кибици на площад „Св. Неделя” се прибраха за вечерната ракийка.

Милиционерчето,което ретранслираше заповедите на началството, облекчено докладва, че в Задунайката всичко е спокойно.