Суперзвездата на италианското кино Орнела Мути в София

преди 1 година

Девет филма, предимно комедии, на Четвъртия фестивал на италианското кино

Снимка Булфото

Многобройните фенове на италианското кино видяха на живо идола си Орнела Мути в препълнената зала на кино „Люмиер” в сряда вечер. Суперзвездата гостува в България в рамките на Четвъртия фестивал на италианското кино у нас, който започна в понеделник и ще продължи до петък.

„Първо, съм много щастлива да съм тук, не идвам много често в България. За мен е чест да съм обичана тук –  каза Орнела Мути пред български медии. – А какво се случи с моя живот и как филмите промениха моя живот, не знам, защото нямам друг живот, започнах когато бях на 14 и не знам друго“.

Орела Мути е една от звездите на италианското кино, наричат я и „икона“. Тя си е партнирала си с велики актьори като Ален Делон, Марчело Мастрояни, Адриано Челентано, Жерар Депардийо.

Истинско й име е Франческа Романа Ривели. Родена е на 5 март 1955 г. в Рим, в семейството на неаполитанец и естонка. След смъртта на баща си Франческа е принудена рано да започне да работи – снима се в телевизионни реклами, позира в художествено училище. Слухът за необикновено красивата моделка стига до режисьора Дамяно Дамяни и тя дебютира в негов филм на 14-годишна възраст. Това е рекорд, защото дотогава най-младата дебютантка на големия екран е Стефания Сандрели, която става звезда на 15 години.

След успешния дебют Мути започва да се снима много, често и във филми със съмнителни качества.  Но пет години след първата си поява на екрана актрисата получава признанието на критиката и колегите си с ролята си в социалната комедия на режисьора Марио Моничели „Romanzo popolare“, където играе с майстора на жанра Уго Тоняци и начинаещия Микеле Плачидо. Световната известност идва при Мути с участието й в скандални филми като „Последната жена”. През 80-те и 90-те години актрисата участва в големи американски продукции: кинокомикса „Флаш Гордън“, комедиите „Once Upon a Crime“ и „Оскар“. През 1980 г. се снима във филма на Григорий Чухрай „Животът е прекрасен“, а през 1983 г. в „Една любов на Суан“ на Фолкер Шльондорф. Голяма популярност и в Италия, а и у нас в началото на 80-те години имаше комедията „Укротяване на опърничавия“ с блестящия дует Мути – Челентано, но опитът малко по-късно да се повтори успеха с „Лудо влюбен“ се оказа не чак толкова успешен.

С Адриано Челентано в „Лудо влюбен“
Снимка Интернет

Има над 100 роли в киното и телевизията и е призната за една от най-красивите европейски през 70-те и 80-те години на миналия век. а през 1994 г. е избрана за най-красивата жена в света.

Италианското кино е добре познато в България. В годините на соца, когато ни заливаха със съветски филми, светъл лъч по екраните бяха филмите на Виторио де Сика, великия Федерико Фелини, Лукино Висконти, Пиер Паоло Пазолини, Бернардо Бертолучи, Франко Дзефирели, актьори като София Лорен, Клаудиа Кардинале, Ана Маняни, Марчело Мастрояни, Алберто Сорди, Франко Неро и много други.

Четвъртият фестивал на италианското кино в България се организира от Италианската търговска камара в България. Тази година акцент са филми, снимани предимно в областта Пулия, една от най-живописните и богати на традиции италиански области. По този начин фестивалът представя постиженията на регионално ниво в областта на киното, еногастрономията и туризма, които са известни в цял свят.

В комедиите, които преобладават сред деветте филма на фестивала, героите предпочитат илюзията за мечти и богатство, както и хубавите лъжи пред грозните истини.

„В тези филми ще усетим радост и щастие, спокойствие и лекота. Безспорно това са чувствата, от които имаме нужда. Но заедно с тях ще видим светлината и цветовете на Италия”, каза в навечерието на феста Стефано Балди, посланик на Италия в България.

А артистичният директор на фестивала Роко Коланджело обясни : „Лято е и никак е излишно да се забавляваме. Ще ви представим филми, които носят почерка на големи съвременни италиански режисьори. Аз съм сигурен, че те не само ще ви харесат, но и ще ви изненадат.”

Ето и филмите с кратка анотация:

Walking on sunshine

Мади се приготвя за сватбата си в Пулия, без да знае, че в миналото годеникът ѝ е имал авантюра с нейната сестра. Раф пък не подозира, че бъдещата булка е свързана с бившата му приятелка, така че голямото събитие бързо се превръща в забавна бъркотия.

Агенция за лъжи

Трима приятели държат агенция, която подсигурява алиби на клиентите си. Фред обаче се влюбва в Клио, пред която не може да разкрие професията си, а ситуацията се усложнява, когато разбира, че баща ѝ е един от неговите клиенти.

Възстановяването на трулите

Микеле е зидар от Пулия, известен със слабостта си към жените. Когато една от трулите му (каменни къщи с конусовидни покриви) изчезва ден преди пристигнето на поредната му гостенка, той трябва да я приюти в дома си, което ще обърне живота му, но и ще се превърне в истинска криминална история.

Двама дребни италианци

Двама приятели решават да избягат от малкото си градче и се озовават в северна Европа, където с помощта на една жена преминават през редица приключения, за да усетят за първи път вкуса на живота.

Измамно богати

Любовниците Серджо и Сабрина не могат да напуснат официалните си половинки поради финансови причини. Когато колегите на мъжа си правят шега, че е спечелил 3 милиона евро от лотарията, двамата решават да се преместят, но истината бързо ще промени плановете им.

Лесен живот

Лекарят Лука напуска Рим, за да практикува в Кения, където с изненада научава, че приятелят му Марио ще работи в същата болница. От съпругата му обаче разбира, че Марио е забъркан в скандал, а много тайни от миналото на двамата мъже излизат наяве.

Неудобна комедия

Комикът Франческо прекалява с шегите и не разсмива никого освен Франческа. Любовта им продължава 15 седмици, но един скеч за фигурата ѝ слага край. За да си я върне, трийсетгодишният мъж е готов дори да убие леля ѝ, за да може отново да прегърне Франческа на погребението.

Руди Валентино

Разказ за завръщането на актьора Рудолфо Валентино в родната му Кастеланета в стил „комедия на недоразуменията“, който с магически елементи показва семейството и болките на човека зад образа на звездата. 

Сходна съдба

В малкото градче Дисперата Филипо Пизанели се чувства неподходящ за кмет, но обича поезията и преподаването на литература в затвора. Там се запознава с Пати и брат му, които мечтаят да са босове на мафията, а приятелството между тримата ги кара да вземат смели решения.

В четвъртък зрителите ще могат да видят „Руди Валентино” от 19 ч. и „Неудобна комедия”от 21 ч. , а в последния ден на фестивала – петък отново ще има два филма – от 19 ч. е ред на „Walking on sunshine”, а от 21 ч. – „Лесен живот”.

Гледайте ги, заслужава си!

Етикети: * *