Тайван – Рубиконът на Китай

преди 1 година

Стратегията за световна доминация на САЩ винаги е включвала недопускане някоя страна да доминира континента си. Но ако не успее да защити Тайван, Китай вече ще доминира Азия.

Най-горещата тема сред геополитиците е дали след края на пандемията няма да видим скоро Китай като водещата суперсила и съответно световен дневен ред, движен от Китай.Всъщност до края на 19 в Китай винаги е бил икономика Номер 1 ( с Индия изключение за кратък период преди новата ера). Оттогава е САЩ. Но само век по-късно Китай започва да смалява дистанцията – с помощта на …САЩ и сега е номер 1 по БВП, измерен чрез покупателна способност.

Доскоро Китай не смееше да се конфронтира с големите суперсили, но и това вече е в миналото – през последните години Китай имаше напрежение с Австралия, Япония, Канада, Германия и разбира се, САЩ. Междувременно смаза демокрацията в Хонг Конг и влезе в конфликти с почти всички свои съседи – а Китай граничи с най-много държави.Всъщност има един Рубикон, който Китай не е минал и който би ознаменувал края на световната доминация на САЩ: Тайван.

Този остров на 160 км от бреговете на Китай е станал убежище на загубилите битката с комунистите сили на китайския лидер Чан Кай Ши през 1949 г. И се нарича Република Китай. Без Народна.И подобно на Западна Германия и Южна Корея показа превъзходството на пазарната през командната икономика.Оттогава за своята сигурност Тайван разчита на САЩ. Битката става още по-епична с факта, че в Тайван се намира TMSC: най-голямата компания в света за полупроводници (над 90% от световното производство), без която дигиталната икономика е на практика невъзможна. И залогът за Тайван е наистина съдбовен.Китай не само никога не е признавал Тайван, а влиза в конфликт с всяка страна, която опитва да развива своя дипломация и отношения. Затова Тайван е политически силно изолиран. А Китай агресивно се зарича, че след Хонг Конг и Тайван трябва да стане част от единен Китай.

Стратегията за световна доминация на САЩ винаги е включвала недопускане някоя страна да доминира континента си. Но ако не успее да защити Тайван, Китай вече ще доминира Азия. И затова най-опасното място на света за нова световна война се нарича Тайван.Командващият военните сили на САЩ в Пасифика вече каза пред Конгреса, че не по-късно от 2027 Китай ще опита да завладее Тайван.И мегазадачата на САЩ е да не допускат това. Китай вече има военни бази навсякъде по света. Изникнали в началото уж само като търговски бази, но скоро придобили двойно значение под предлог да се защитава търговията. А в някои страни като Джибути в Африка дори са в близост до тези на САЩ.

САЩ обаче имат съюзници, а Китай няма. Почти всички съседи на Китай, вкл. Виетнам са съюзници на САЩ. Ако обаче Китай продължи да расте с тези темпове, дилемата пред САЩ е как да отвърне. Дали съюзниците и досегашните геостратегически предимства – военните технологии, доларът, финансовите пазари и не на последно място: географската локация ще са достатъчни да се спре Китай?Съдбата на Тайван ще определи хода на 21 век и зададе неговия облик.


Етикети: *