Търмп на страната на Северна Корея срещу ЦРУ

преди 1 година

Ако Файфийлд и Уол Стрийт Джърнъл са прави, убийството на Ким Чен Нам не е просто акт с който Ким убива своя полубрат и съперник; дори не става само въпрос за това, че Северна Корея използва химическо оръжие в чужда страна. Северна Корея е убила американски разузнавателен актив в първите дни на управлението на Тръмп.

От Дейвид Грейъм за „The Atlantic“

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун 28, 2019. REUTERS/Leah Millis – RC1E64E3E3D0

За втори път от две седмици президентът Доналд Тръмп въпреки очевидната си заетост да напада  Джо Байдън намери време да каже нещо хубаво за севернокорейския диктатор Ким Чен Ун.

Решението на Тръмп по време на посещението му в Япония през май да застане на страната на Ким срещу Байдън беше нагло, но не и изненадващо нарушение на традицията, че вътрешнополитическите разправии завършват на границата. Днешните му  коментари обаче бяха много по-стряскащи.

Две издания – книга на репортерката на „Вашингтон поуст“ Анна Файфийлд и репортаж на „Уолстрийт джърнал“, обявиха, че Ким Чен Нам – полубрат на диктатора, е бил информатор на ЦРУ. Ким Чен Нам беше убит при зрелищна акция с химическо оръжие на летището в Куала Лумпур през февруари 2017 г. Когато Тръмп бе помолен да коментира разкритието, докато пътуваше за Айова, той даде доста стряскащ отговор:

„Разбрах и току-що получих красиво писмо от Ким Чен Ун.  Мисля, че отношенията ни са  много добри и оценявам писмото. Видях информацията за ЦРУ по отношение на неговия полубрат и ще му кажа, че това няма да се случи, докато аз съм президент. Не бих позволил това да се случи под моя егида.“

Първото, което изненадва, е, че Тръмп дори не загатва, че е знаел за историята преди съобщението във вестника.

Той обаче не оспорва неговата истинност.

Като се има предвид личното участие на президента в преговорите със Северна Корея, ако съобщението е вярно, е трудно да си представим, че той е бил държан „на тъмно“. Може би Тръмп просто се прави на глупав, въпреки че, честно казано, няма лице на играч на покер.

Американските управляващи често избягват да обсъждат с пресата чувствителни истории като тази и една от причините за тяхната предпазливост стана ясна, когато Тръмп продължи с изказването си. В контекста на неговите забележки става ясно, че това, което Тръмп „не би позволил… да се случи“, не е убийството на Ким Чен Нам, а култивирането му като американски информатор. Тръмп заяви, че бившият президент Барак Обама е описал Северна Корея като най-голямото предизвикателство за външната политика на страната, а Тръмп е взел присърце този сигнал, като е направил отношенията със Северна Корея свой основен приоритет. Но когато казва, че няма да позволи на американското разузнаване да култивира информатор толкова близо до Ким, той всъщност заявява, че няма да използва шпионски средства, за да разбере по-добре основното предизвикателството към страната му, идващо от чужбина.

Казано по друг начин, той изключва възможността да използва най-добрата възможна информация, когато води преговори с високи залози. Да си вържеш едната ръка зад гърба има смисъл само ако имаш месианска вяра в собствените си умения на преговарящ. Тръмп има такава вяра в себе си въпреки провала на последния кръг от преговори.

Но и в такъв случай има проблем. Откликвайки по този начин, Тръмп изпраща ясно послание към всички потенциални информатори: Съединените щати няма да стоят зад гърба ви. Защо някой друг в Северна Корея  би рискувал да се окаже в положението на Ким Чен Нам? Ако Файфийлд и „Уолстрийт джърнал“  са прави, убийството на Ким Чен Нам не е просто акт, с който Ким убива своя полубрат и съперник; дори не става само въпрос за това, че Северна Корея използва химическо оръжие в чужда страна. Северна Корея е убила американски разузнавателен актив в първите дни на управлението на Тръмп. 

Става дума за тестване на решимостта на новия президент.

Демонстрацията на безгрижие от страна на Тръмп е особено странна, като се има предвид, че през 2018 г. Съединените щати изгониха 60 руски дипломати в отговор на отравянето на Сергей Скрипал и на дъщеря му във  Великобритания. А когато е убит американски информатор, отговорът му не е да предупреди Северна Корея да не го прави отново. Самият той бърза да увери Северна Корея, че няма да позволи подобно шпиониране да се повтори.

Водещ принцип при взаимодействията на Тръмп с Ким е да ласкае егото на диктатора и да играе доброто ченге, като същевременно позволява на други членове на неговата администрация да поемат твърдата линия. Може да се твърди, че стратегията е проработила. Ким прие да преговаря, въпреки че не е постигнато споразумение. Но тя рискува да остави Ким да върши безнаказано отвратителни действия, защото има риск, ако той бъде обвинен в престъпления, да се стигне до прекъсване на преговорите. Нещо повече, последният инцидент показва, че стратегията може и да се обърне – Ким схваща, че може да извлече ползи, като ласкае на Тръмп, и му изпраща „красиво“ писмо. Едно „красиво“ писмо, второ „красиво писмо“ и скоро президентът на Съединените щати ви се извинява, след като се е разчуло, че сте убили американски информатор.

Дейвид Грейъм е дописник за „The Atlantic“ и анализатор на политическите и световните новини.