Тереза Мей оцеля. Гамбитът ѝ продължава!

преди 3 години

Оцеляването на Мей като лидер на партията не подобрява шансовете за приемането на нейния план от парламента.

След като обеща, че ще се оттегли преди следващите избори, премиерът на Великобритания преодоля опита на част от нейните консервативни съпартийци да я свалят от лидерския пост в партията с 200 към 117 гласа.

Според партийните правила нов опит за нейната смяна не може да бъде направен през следващата година.

Но част от 117-те  депутати, които гласуваха за смяна на лидера, заявяват че няма да подкрепят нейния план за Брекзит. За тях предложеното от нея споразумение  било „наполовина вътре, наполовина вън“. Те не вярват в нейните умения, или дори почтеност. Може би с право те са убедени, че тя разглежда Брекзит като бедствие сполетяло страната, което трябва да бъде омекотено.

Надеждата на привържениците на Брекзит, че ще успеят в последния момент да изберат твърд привърженик на напускането за лидер на партията и за премиер засега се изпаряват. Но За тях Брекзит си остава шанс за „глобална Британия“, която ще търгува с всички краища на света, няма да плаща на вноски на Брюксел, ще решава сама кой влиза и кой се заселва в страната (няма като Германия да плаща на Турция да ѝ пази границите) и няма да се подчинява на ничии закони, или правила.

Постепенно нацията осъзнава, че тази „мечта‘ е само фантазия.

Утре Гожа Мей ще присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел, но едва ли що получи някакви особени отстъпки в плана за напускане на ЕС.

Европейският съюз стои твърдо зад Ирландия, която за първи път в своята дълга история на превратни взаимоотношения с Великобритания преговаря с Лондон от позиция на силата.  Съединените щати не дават индикации, че ще отворят пазарите си за британски стоки.  

Споменът за Британия стояща в центъра на глобална империя, която поддържа специални отмъщения със САЩ и разглежда европейските страни като духовно по-далечни и някак по-ограничени в своите възможности постепенно избледнява, но апологетите за неговото възраждане са готови да отидат до края, за да изведат Великобритания от ЕС дори без споразумение.

Терерза Мей продължава да обещава, че хем ще извърши Брекзит, ще възстанови британския контрол над границите, над парите и над законите, хем някак ще запази достъп до европейските пазари и отворена граница в Ирландия.

Оцеляването на Мей като лидер на консервативната партия не подобрява шансовете за приемането на нейния план от парламента. Макар да се радва на подкрепата на мнозинство в парламентарната си група, нейните привърженици не са мнозинство нито в парламента, нито в обществото.

Несигурността на острова продължава. Никой не може да предскаже какво ще се случи през следващите дни и седмици.

Етикети: * *