Тереза Мей подава оставка на 7 юни

преди 3 години

Поне 12 кандидати за лидер, Борис Джонсън е фаворит

Тереза ​​Мей се поддаде със силния натиск от собствената си партия и обяви, че на 7 юни ще се оттегли като лидер на консерваторите, което ще сложи край на бурното й тригодишно пребиваване на премиерския пост, съобщи „Гардиън”.

Снимка в. „Гардиън“

Мей  направи това изявление след среща с Греъм Брейди, председател на „Комитет  1922“ – парламентарната група на консерваторите, който бе готов да предизвика втори вот на недоверие към правителството, ако премиерът откаже да подаде оставка.

„През 2016 г. дадохме избор на британските граждани. В условията на демокрация, ако дадеш избор на хората, имаш дълг да приложиш решението им. Направих най-доброто, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят сделката, която предложих. За съжаление не успях. Опитах три пъти. Сега е ясно, че е най-добре нов премиер да оглави това усилие“, заяви Мей.

Съдбата на Мей беше решена след „новата сделка с Брекзит“ от 10 точки, обявена във вторник, която разгневи консерваторите и много от министрите в кабинета.

Лидерът на Камарата на общините Андреа Лидсъм подаде оставка в сряда, вместо да представи на парламента законопроекта за Брекзит.

Редица други министри от кабинета също изразиха недоволството си, включително Саджид Джавид, Джереми Хънт, Крис Грейлинг и Дейвид Мъндел.

Те отхвърлиха обещанието, което бяха дали на Мей, да предложи на депутатите гласуване за втори референдум, тъй като законопроектът за Брекзит трябва да мине през парламента. Според тях беше твърде възможно това да бъде одобрено от депутатите.

Министър-председателят ще остане в „Даунинг стрийт“, за да поеме вината за лошите резултати за нейната партия на европейските избори в четвъртък  и да бъде домакин на държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп. Изборите за евродепутати бяха спечелени от антиевропейската партия на Найджъл Фараж „Брекзит“, а консерваторите останаха пети с едва 7 на сто от гласовете.

„Комитет 1922“ ще определи условията за конкурс за нов партиен лидер, който ще започне на 7 юни и ще продължи шест седмици.

Бившият министър на външните работи и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън е водещият кандидат за следващ премиер на Великобритания, но повече от дузина фигури от консерваторите  обмислят да се включат в надпреварата. Сред тях са министрите Рори Стюарт, Джеръми Хънт, Майкъл Гоув, Пени Мордаунт и Саджид Джавид.

Оставката на Мей дойде след три години спорове с привържениците на Брекзит за това какви бъдещи отношения с Европейския съюз биха били готови да приемат. Това стана значително по-трудно, когато тя загуби мнозинството си на общите избори през 2017 г. след катастрофална кампания, обещавайки „силно и стабилно лидерство в националните интереси“.

„Брекзит“ вероятно ще доминира в надпреварата за нов лидер, който да формира стегнато нов екип, който да даде нова посока преди крайния срок 31 октомври за заминаването на Великобритания от ЕС.

Дългогодишният приятел на Мей Дамиън Грийн, бивш първи държавен секретар, заяви пред Би Би Си Радио 4: „Фактът, че парламентът не успя да постигне сделка по Брекзит, доведе до нетърпение, граничещо с презрение за политическата класа”.

Етикети: * *