The Beatles Forever!

преди 1 година

Днес е Световният ден на най-великата група за всички времена

На 16 януари се отбелязва Световният ден на групата „Бийтълс“. Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Снимка от сайта на БНТ

Датата не е избрана случайно. На 16 януари 1957 г. в Ливърпул се открива клубът „Кавърн“ („The Cavern Club“ -„Пещерата“), откъдето започват творческия си път групата „Бийтълс“. От февруари 1961 до август 1963 година съставът има в него 292 изяви.

Групата „Бийтълс“, призната за една от най-влиятелните в поп музиката, е сформирана през 1960 г. В състава й влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. През периода 1962-1970 г. „Бийтълс“ издават 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла. Продали си над 1,3 милиарда албума. През 2004 година сп. „Rolling Stone“ поставя „Бийтълс“ на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

През октомври 1962 година излиза сингълът „Love Me Do“, който се качва до 17-то място в класациите във Великобритания.[30] През ноември групата записва втория си сингъл „Please Please Me“, последван от телевизионния им дебют – изпълнение на живо в програмата за регионални новини „People and Places“.[3

Издаден през март 1963 година, албумът Please Please Me достига първо място в британската класация. С това се поставя началото на поредица, включваща единадесет от дванадесетте студийни албума на „Бийтълс“, които стават първи във Великобритания. Третият сингъл на групата „From Me to You“ излиза през април и също оглавява класацията, като с него започва почти непрекъсвана поредица от седемнадесет сингъла, достигнали първо място, при общо осемнадесет през следващите шест години. Четвъртият сингъл – издаденият през август „She Loves You“, става най-бързо продаваният сингъл във Великобритания дотогава, като за по-малко от четири седмици са продадени 750 хиляди копия. Това е и първият им сингъл, продаден в повече от 1 милион копия

 Членовете на групата спират съвместната си работа през 1970 г. След разпадането на „Бийтълс“ всички от състава развиват самостоятелни музикални кариери. Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г., а Джордж Харисън умира от рак на 29 ноември 2001 г. Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да пишат музика и да изнасят концерти.

Световният ден на „Бийтълс“ ще бъде отбелязан днес от многобройните фенове на групата в  Ливърпул.

Днес през целия ден в Кевърн клъб са предвидени музикални прояви. В събота тук ще има концерт на рок групи, които изпълняват известните по цял свят песни на „Бийтълс“. Според Дейв Джоунс, директор и съсобственик на клуба, „наследството на „Бийтълс“ се простира много по-надалеч от неподвластната на времето привлекателност на тяхната музика“. В Ливърпул днес са предвидени екскурзионни автобусни обиколки, по време на които ще бъдат разглеждани забележителностите, свързани с „Бийтълс“. От агенция „Визит Ливърпул“ (Visit Liverpool) припомнят, че празненствата в чест на ливърпулската четворка ще продължат в града през цялата година. На 7 февруари ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от първия концерт на групата в САЩ, на 10 юли – 50 години от приемането на музикантите в кметството. Традиционната международна седмица на „Бийтълс“ (от 20 до 26 август) ще събере в Ливърпул феновете на състава от всички краища на света.

Поздравяваме нашите читатели с емблематичната песен на „Бийтълс” „All You Need Is Love“ („Всичко, от което се нуждаеш, е любов“), https://www.youtube.com/watch?v=csyHN3LoRJ4

Етикети: *