Тони Блеър иска втори референдум, Джон Мейджър – отлагането на Брекзит

преди 3 години

Двама бивши британски премиери дават съвети на Тереза Мей

Единственият изход от безизходицата около Брекзит е провеждането на нов референдум във Великобритания. Това казва бившият премиер Тони Блеър (1997-2007 г.) в интервю за италианския вестник „La Repubblica“, цитирано от ТАСС.

„Споразумението на Тереза Мей за Брекзит при условията на Брюксел никога няма да мине в парламента, алтернативният план няма достатъчна подкрепа, а твърд Брекзит е почти невъзможен, защото парламентът ще възрази, че е в задънена улица”, каза Тони Блеър. Той предупреди: „Европа трябва да поддържа единството си, защото ситуацията в света се променя – Китай става световна сила, други ветрове духат от Америка, а трансатлантическата ос отслабва. Ако европейските страни искат да могат да защитават собствените си интереси, сега е необходимо единство“. В същото време Блеър призна, че някои европейски лидери се надяват Великобритания да напусне ЕС.

Тони Блеър е убеден в необходимостта от втори референдум, който ще обедини  британците,  за разлика от първия, който разделя британското общество. „Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната им дума“, смята бившият премиер. Той се опасява също, че поддръжниците на Брекзит на всяка цена застрашават съществуването на самото Обединеното кралство в сегашната му форма.

Предшественикът на Тони Блеър на „Даунинг стрийт” 10 консерваторът Джон Мейджър прикани премиера Тереза Мей да се откаже от своите „червени линии“ за Брекзит или да остави на парламента да намери начин да избегне напускането на ЕС през март без споразумение, предаде Ройтерс. Мейджър, който бе наследник на великата Маргарет Тачър, беше премиер от 1990 до 1997 г.

Той препоръча като разумен ход отлагането на Брекзит.

В интервю за Би Би Си Мейджър припомни, че като премиер е правил компромиси по ключови решения за мирния процес в Северна Ирландия и за първата война в Залива, така че Мей трябва да направи същото, след като нейният план за Брекзит бе отхвърлен с огромно мнозинство от депутатите.

„Нейната сделка е мъртва и честно казано, не мисля, че с поправките на бърза ръка ще има голяма разлика“, каза той.

„Да напуснем хаотично и без сделка ми изглежда най-лошият от всички изходи“, подчерта Мейджър, който навремето преживя бунт в своята Консервативна партия заради отношенията с Европа. Затова по думите му Мей трябва да се срещне с депутатите от своята партия, които казват, че са готови да приемат Брекзит без сделка, и да се опита да преодолее съпротивата им.

Пред Би Би Си Джон Мейджър заяви, че ако премиерът не е склонна на компромиси, ще трябва да остави Камарата сама да преодолее разделението си. „Според мен има признаци, че парламентът може да постигне консенсус“, настоя бившият премиер.

Етикети: * *