Тръмп чака Тачи и Вучич в Белия дом за историческо споразумение

преди 11 месеца

Ще може ли с американска помощ да се разплете сложния възел от нерешени балкански спорове?

Американският президент Доналд Тръмп е изпратил писма до колегите си от Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, с които ги призовава да направят всичко възможно, за да може двете страни да постигнат трайно споразумение, което да подпишат пред него в Белия дом, съобщава македонският Канал 5.

Хашим Тачи обяви съдържанието на писмото в страницата си във Фейсбук.

„Готови сме да помогнем в усилията ви за постигане на споразумение, което да отразява балансиране на интересите на Косово и Сърбия. Такава сделка е възможна. Очаквам в Белия дом да приветствам вас и президента Александър Вучич, за да отпразнуваме това, което ще бъде историческо споразумение”

пише Доналд Тръмп до Тачи.

Американският президент предупреждава, че ако Косово и Сърбия не се възползват от тази уникална възможност, ще бъде трагично връщане назад, защото  възможност за друго всеобхватно мирно споразумение едва ли ще се появи в близко бъдеще. .

Позовавайки се на неправителствени източници, сръбските медии съобщиха, че писмото до президента Александър Вучич е с почти същото съдържание.    

Доналд Тръмп призовава Тачи и лидерите на Косово да използват този уникален момент, да говорят с един глас по време на преговорите за мир и да се въздържат от действия, които могат да бъдат трудни за постигане на споразумението.

Наше задължение е да отговорим положително на призивите и приятелската молба на Съединените щати

отговори Тачи на страницата си във Фейсбук.

 „Приоритети” припомня, че Сърбия и бившата югославска автономна област Косово, която обяви независимост през 2008 г., още през 2013 г. поеха ангажимента да водят диалог под егидата на ЕС, за да разрешат спорните въпроси между тях.   До днес обаче не е постигнат никакъв напредък, информира македонският телевизионен канал на Интернет страницата си.   


Етикети: * *