Тръмп е невинен, съмненията остават

преди 2 години

Двегодишното разследване на спецпрокурора Робърт Мълър струва 40 млн. долара.

Специалният прокурор Робърт Мълър не намира, че в кампанията на Доналд Тръмп или съдружници му има заговор с Русия, заяви в неделя главният прокурор Уилям Бар, съобщи CNN.

Разследването на Мълър  установи, че президентът не е препятствал правосъдието и не е извършил престъпление, но също така „не го освобождава от отговорност“, цитира Бар доклада на Мълър.

Бар представи на Конгреса обобщение от четири страници на заключенията на Мълър в неделя, в което се казва: „Разследването на специалния прокурор не установи, че кампанията на Тръмп или някой, свързан с нея, е координирана с Русия в усилията й да повлияе на президентските избори през 2016 г.“

След близо две години разследване президентът Тръмп вече не е пряко под заплаха от разкрития на специалния прокурор. Белият дом вече се насочва към кампанията за президентските избори през 2020 г., въпреки че все още Тръмп е изправен пред призрака на по-нататъшни  действия на Конгреса.

Общо екипът на Мълър е разпитал около 500 свидетели и е изпратил повече от 3500 призовки и заповеди и 13 искания за доказателства от чужди правителства.

Тръмп и неговият екип обявиха, че докладът на Мълър  напълно оправдава президента, но демократите вече повдигат въпроси и смятат, че последиците от разследването на Мълър далеч не са приключили.

Президентът заяви, че констатациите са „пълна реабилитация, без тайни споразумения, без пречки, пълно и пълно освобождаване”. „Току-що беше обявено, че не е имало тайни споразумения с Русия, нямаше никакви пречки, нищо“, каза Тръмп пред репортери, преди да се върне във Вашингтон от Уест Палм Бийч, Флорида. „Това беше пълно освобождаване. Срамно е, че страната ни трябваше да мине през това. Честно казано, жалко, че вашият президент трябваше да мине през това.“

Тръмп добави: „Това беше незаконно разследване, което се провали, и се надявам някой да погледне и от другата страна.“ По-късно пред журналисти Тръмп определи цялото разследване като „срам“ и заключи, че Америка е най-великата страна на Земята.

Екипът на Мълър няма намерение да предявява нови обвинения.

„Докладът не препоръчва никакви допълнителни обвинения, нито специалният прокурор е получил запечатани обвинителни актове, които все още не са публикувани“, се казва в писмото до Конгреса.

Бар пише още, че никой, свързан с кампанията на Tръмп, не се е сговарял или е координирал с руското правителство въпреки многобройните предложения от страна на руски филиали за подпомагане на кампанията на Tръмп.

Службата на специалния прокурор положи огромни усилия чрез съдебната система и при разпита на свидетелите, за да достигне до констатациите си. Разследването започна през май 2017 г.

Велик ден за Америка, Доналд Тръмп и президентската администрация. Така вицепрезидентът Майк Пенс коментира последните събития. Според него думите на самия президент са били потвърдени, а безпочвените обвинения на демократите – отхвърлени.

От Белия дом заявиха, че заключенията „напълно оправдават президента“. Това се казва в изявлението на говорителя Сара Сандърс.

Адвокатът на Тръмп, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, определи заключенията като „пълна победа“ и настоя за проверка, която да установи кои са отговорните да се стигне до това 2-годишно разследване, което струва 40 млн. долара.

Конгресменът-демократ  Джери Надлер, член на юридическата комисия в Камарата на представителите, обаче подчерта, че заключенията повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори. Конгресът оповести, че ще публикува доклада.

Етикети: * * *