Тръмп отмени пътуване на Нанси Пелоси, било “7-дневна екскурзия“

преди 2 години

Администрацията на САЩ няма да участва на форума в Давос заради бюджетната криза, разпореди още президентът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи вчера пътуване на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Египет, Афганистан и Брюксел, определяйки го като седемдневна екскурзия, и й забрани да ползва военен самолет, предадe БНР, позовавайки се на световните агенции.

Нанси Пелоси Снимка Уикипедия

Решението на Тръмп е очевидна разплата за настояването на демократката Пелоси той да отложи речта си „За състоянието на Съюза“, планирана за 29 януари, ако към тази дата правителството все още не се е върнало към работа в пълен обем, посочи АП.

В писмото си Тръмп отбелязва, че пътуването, което той определя като „насочено към връзките с обществеността“, трябва да бъде насрочено за след подновяването на работата на правителството, ако
Пелоси иска да ползва военен самолет.

„Ако иска да пътува с граждански самолет, това със сигурност е нейно право“, добавя президентът в писмото си.

Пътуването на Пелоси беше пазено в тайна, защото включва посещение в Афганистан – страна, обхваната от военен конфликт, изтъква ДПА.

В писмото си Тръмп добави, че Пелоси би трябвало да остане във Вашингтон и да преговаря с него за начин за излизане от бюджетната криза, довела до частично спиране на работата на федералното правителство, отбелязва АП.

Говорител на Пелоси заяви в отговор, че пътуването й в Афганистан е имало за цел посещение на войските и провеждане на брифинги по теми, засягащи националната сигурност, с „намиращи се на фронтовата линия“ представители на силите за сигурност и разузнаването, предаде Ройтерс.

Изглежда, в опит да компенсира критиките за други харчове на администрацията Тръмп отмени участието на САЩ в Световния икономически форум в Давос, Швейцария. 

В изявление на прессекретаря му Сара Сандърс се казва: „Като имаме предвид, че 800 000 американски служители не получават заплати и за да бъде сигурен, че екипът му ще може да помогне, ако се наложи, президентът Тръмп отмени посещението на американската делегация на Световния икономически форум в Давос, Швейцария следващата седмица“.

Етикети: *