Тръмп заплаши Турция с икономическа катастрофа, ако Анкара атакува кюрдите в Сирия

преди 2 години

Пентагона предупреди,че кампанията срещу "Ислямска държава" не е приключила

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическа катастрофа,  ако след изтеглянето на американските войски от Сирия Анкара атакува сирийските кюрди по време на операциите си, съобщиха световните информационни агенции.

„Ще съсипем Турция, ако атакуват кюрдите“, написа в неделя в Twitter Тръмп. Той обърна внимание на факта, че „кюрдите на свой ред не трябва да провокират Турция“. Тръмп отбеляза, че е необходимо да се създаде „буферна зона от 20 мили“ (около 32 км).

На 19 декември Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над терористичната група „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия е спечелена, което беше единствената причина за присъствието на американски войски там. Американски служители смятат, че изтеглянето на войските може да продължи от 60 до 100 дни. В същото време Пентагонът предупреди, че кампанията срещу ИД не е приключила – Съединените щати „ще продължат да работят със своите партньори и съюзници, за да победят „Ислямска държава“.

Миналата седмица помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън по време визитата си в Израел, предшестваща посещението му в Турция, каза, че при изтеглянето на американските войски от Сирия трябва да се вземе под внимание сигурността на онези, които са воювали със САЩ срещу ИДИЛ.  Принос към победата над ислямистите имат и кюрдите.

В Анкара реагираха остро на думите на Болтън. Турският президент Реджеп Ердоган нарече искането на САЩ да гарантира сигурността на кюрдите в Сирия сериозна грешка.

Междувременно Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати започват изтеглянето на  своя военен контингент от Сирия, като същевременно ще продължат борбата срещу  бойците от ислямската терористична групировка, които остават в страната.

„Започваме отдавна закъснялото изтегляне от Сирия, като същевременно бием здравата и от много страни малкото останало от халифата на групировката „Ислямска държава“. Ще атакуваме отново от налична наблизо база, ако тя (ИД) се възстанови“,  написа в Twitter  Тръмп.

„Русия, Иран и Сирия бяха най-облагодетелствани от дългосрочната американска политика за унищожаване на ИД в Сирия – естествени врагове. Ние също имаме полза, но сега е време да върнем войските си у дома. Край на БЕЗКОНЕЧНИТЕ ВОЙНИ!“, добави Тръмп в друг пост в социалната мрежа.

Етикети: * *