Троянска война в БСП заради Елена

преди 1 година

В 16.30 ч. стана известно, че Йончева е победител с 95 гласа, за Станишев са били 75 от членовете на Националния съвет. Не е ясно дали Станишев ще бъде втори в листата и дали въобще ще попадне в нея. Нито Нинова, нито Йончева се появиха пред медиите. Както се казва, здравите сили победиха здравия разум.

За пореден път най-тясното ръководство и вътрешната опозиция в БСП ще мерят сили днес на в зала „Александър Лилов” на „Позитано” 20. На закрит пленум Националният съвет на партията трябва да определи водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите на 26 май.

Въпросът е КОЙ да е този водач – дали президентът на ПЕС, бивш лидер на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, или бившата му половинка Елена Йончева – депутат от БСП.

Хората около Нинова обиколиха страната на длъж и на шир да убеждават основните партийни организации да не номинират Станишев. Въпреки това той е получил над 87 на сто номинации от страната за водач на листата. Това е тежко бламиране на Нинова и обкръжението ѝ.

Йончева е любимка на лидерката Корнелия Нинова. Бившата журналистка, която е с обвинение за пране на пари в особено големи размери, е знамето на Нинова в борбата с корупцията.

Номинирането на Йончева, която в социалните мрежи вече наричат Милиончева, и фаворитизирането й от ръководството на партията разпали истинска Троянска война в столетницата. Бившата половинка на Станишев не е член на БСП и това не работи за партията, смятат противниците й. Старите пушки Ангел Найденов, Георги Божинов, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Атанас Мерджанов.и др. открито въстанаха срещу Нинова за номинацията на любимката й. Стигна се дотам, че една от най-верните на Станишев преди години Светлана Шаренкова го призова да бъде джентълмен и да се откаже от първото място, ако бъде избран, в полза или на Йончева, или на другата фаворитка на Нинова Деница Златева.

Станишев отговори, че политиката не е автобус, в който да отстъпиш място на майка с дете или на възрастен човек.

Самата Елена Йончева преди месец заяви, че Станишев трябва да е на челното място. Но оттогава изтече доста вода и тя едва ли мисли вече така. Още повече, че в интервю за БТВ тази сутрин организационният секретар на БСП Кирил Добрев директно обяви, че Изпълнителното бюро ще влезе в залата с предложението Йончева да бъде номер едно в листата. Което породи подозрения, че е възможно резултатите от номинациите из страната да са били фалшифицирани.

Учудващо, сред хората, които подкрепят Станишев, се озова и депутатът Антон Кутев, който минава за един от най-верните на Нинова в парламента.

В намерението на Нинова Станишев да не бъде водач на листата и ако може, въобще да го няма в нея се съзира реваншизъм – тъй като през 2007 г. като премиер Станишев уволни Нинова от поста зам.-министър на икономиката по подозрение в корупция.

Серж или Елена… Туй е въпросът на въпросите в БСП, който вече засенчи героичната й съпротива срещу Истанбулската конвенция, макар че тя подло стои в неговата основа. Да не си на мястото на делегатите на пленума на БСП, написа във Фейсбук симпатизант на столетницата.

Неистовото желание на Нинова е БСП да спечели повече евродепутати от ГЕРБ, с това да се предизвикат предсрочни избори, БСП да ги спечели и тя да стане премиер. Зад неотстъпчивостта на Станишев наблюдатели съзират желанието му да си върне партията, ако бъде избран за водач, което ще бъде тежко поражение за Корнелия.

Троянската война заради Елена няма да спре, който и от двамата да бъде избран за номер едно в листата. Нескритото намерение на ръководството да наложи силово Йончева без съмнение ще породи ответни мерки от вътрешната опозиция. Старите пушки няма да си оставят магарето в калта.

Възможно е за да се запази нещо като единство в партията, да бъде наложен трети кандидат. Ръководството на БСП упорито лансира по места и проф. Иво Христов, който преди време обяви, че 80% от българите са „дебили“. Друг кандидат е Румен Гечев, икономическият министър в печалния кабинет „Виденов”, по чието време фалираха 17 банки, пенсиите станаха 3 долара, заплатите – 10, а инфлацията беше трицифрена.

Някак си много трудно евролистата на партията ще може да работи като екип през време на кампанията. Обидите в столетницата не се забравят дори в името на партийното единство. В тази партия винаги е имало стари сметки за уреждане. Как ще се проявят те – ще видим на 7 април, когато Националният съвет ще трябва да гласува окончателната подредба на кандидатите.

Етикети: * * *