Трус в Австрия, оставка на вицеканцлера, предсрочни избори и руска връзка

преди 3 години

Щрахе изявил готовност още преди парламентарните избори през 2017 г. да даде обществени поръчки на племенницата на руски олиграх като услуга в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания.

Австрийският канцлер Себастиан Курц иска да свика предсрочни избори в Австрия, съобщават австрийски медии. Курц е решил да търси подкрепата на избирателите, след като управляващата коалиция беше разтърсена от корупционен скандал, който доведе до оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Австрийската партия на свободата, която е коалиционен партньор на Себастиан Курц.

Хайнц-Кристиан Щрахе (вдясно) и Себастиан Курц
Снимка Интернет

Вицеканцлерът Щрахе подаде оставка. Той се оттегля и от лидерския пост в Австрийската партия на свободата. Това обяви самият той на пресконференция във Виена.

„Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро“, каза на пресконференция във Виена Курц.

Опозиционната Социалдемократическата партия на Австрия отхвърли възможността за голяма коалиция с Австрийската народна партия на Курц.

Мнозина политолози поставиха под въпрос дали консервативният канцлер Себастиан Курц все още може да управлява коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Свикването на предсрочни избори е ясният отговор на спекулациите.

Президентът Александър ван дер Белен ще направи изявление за политическата криза, след като разговаря с канцлера Себастиан Курц.

Публикуването на скандалното видео от двете германски медии – „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“, хвърли австрийското правителство в дълбока криза.

През 2017 г., още преди парламентарните избори в Австрия, Хайнц-Кристиан Щрахе обещал обществени поръчки на племенница на руски олигарх според тайно заснето видео.

Причината за оттеглянето му е видео, заснето тайно още през 2017 г. Във въпросното видео Щрахе изявява готовност – още преди парламентарните избори, да даде обществени поръчки на племенницата на руски олиграх като услуга в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания. Германското списание „Шпигел“ и германският вестник „Зюддойче цайтунг“ бяха първите медии, информирали за скандалното видео.

Според двете германски издания племенницата на руския олигарх искала да придобие дялово участие в най-влиятелното австрийско булевардно издание „Кронен Цайтунг“. Щрахе ѝ обещал, че ако тя купи 50%, предприемач от кръга на Партията на свободата щял да осигури другите 50%. „Искаме да изградим медиен ландшафт по модела на Орбан“, е казал Хайнц-Кристиан Щрахе, цитиран от „Шпигел“ и „Зюддойче Цайтунг“.

Междувременно и Йохан Гуденус, председател на парламентарната фракция на Австрийската партия на свободата, обяви, че се оттегля от всички политически постове. Той подчерта, че дълбоко съжалява за случилото се преди две години. Самият Гуденус е организирал срещата с рускинята, а по време на разговора е бил в ролята на преводач.

Така само седмица преди изборите за Европейски парламент Австрия се намира в дълбока политическа криза. Засега не е ясно дали Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц ще продължи коалицията си с Партията на свободата.

49-годишният Хайнц-Кристиан Щрахе помоли за прошка всички онези, които е засегнал. Но същевременно заяви, че „единственото нелегално нещо в цялата ситуация, което нарушава закона, е заснемането на един инсцениран разговор“. Самият Щрахе никога не бил нарушавал законите. Той предполага, че случващото се е „мръсна кампания срещу него“ с цел да се повлияе на резултата от изборите за ЕП.

Австрийската партия на свободата вече е предприела правни стъпки, тъй като „видеото съвсем очевидно е заснето нелегално“, както обяви генералният секретар на партията Кристиан Хафенекер. Той подчерта, че Хайнц-Кристиан Щрахе и партията му никога не са извличали каквито и да било ползи от въпросните руснаци, нито пък са им обещавали такива.

Етикети: * * * *