Учени предлагат ядрена „къртица“ която да търси живот в скритите океани на Юпитеровата Европа

преди 1 година

Live Science

Група учени предлагат изпращането на ядрена „къртица“ , която да пробие дълбоката ледена кора на Юпитеровата луна Европа, за да търси живот

Европа – четвъртата по големина от 53-те луни на Юпитер – е едно от най-вероятните места в нашата Слънчева система, където може да се открие извънземният живот. Изследователите смятат, че под ледената ѝ кора се крие течен океан и съществуват процепи, през които  достигат топлина и необходимите химически съставки за живота в този океан.

За да пробият дебелия слой лед, от екипа на „Глен рисърч компас“ към НАСА, съставен от учени от различни части на САЩ, които подпомагат НАСА при решаването на определени задачи, смятат, че са открили начин да изследват скрития океан.

На 14 декември 2018 г.  по време на срещата на Американския геофизичен съюз изследователите представиха предложение за „къртица“, захранвана с ядрено гориво, която да стопи  път през ледената черупка на Европа и да пренесе апаратура, която да търси … доказателства за съществуващ или изчезнал живот.

Според доклада „къртицата“ може да използва модерен ядрен реактор или някои от наличните в НАСА радиоактивни разтопители, макар  този метод да крие известни трудности.

Когато започне да си пробива път, „къртицата“ ще търси вътрешни езерца, както и доказателства за живот в самия лед. Когато се задълбае на дълбоко, тя ще изтегля фибро-оптичен кабел след себе си и по този начин ще може да комуникира с повърхността дори на 5, 10 и 15 километра дълбочина.

Щом достигне до течния океан, според доклада на учените „къртицата“ ще избегне потъването  чрез система от кабели или чрез плавателни механизми.

За момента предложението е теоретично. Учените не са разработили сонда, която би могла да вземе проби от леда и водата на Европа, и не са пресметнали как ще закарат „къртицата“ до Юпитеровата луна. Както „Live Science“ писа наскоро,  подобна мисия може да се сблъска с много предизвикателства, например с наличието на големи остри шипове по повърхността, в които роботите може да се разбият.

И все пак учените предлагат вълнуващ вариант за бъдеща мисля на роботи до Европа, която може  да открие дали тази далечна луна поддържа живот.