Украйна: Новият президент получи мандат да промени страната, но ще срещне силна съпротива

преди 2 години

Всяка промяна на външната политика направена от Зеленски вероятно ще е от тактически, не от стратегически характер.

Публикация на Агенция „Стратфор“

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски
Снимка Дойче Веле

Голямата картина

Политическият аутсайдер Володимир Зеленски постигна огромен успех на президентските избори в Украйна. Но всеки негов опит да промени посоката на украинската политика ще се сблъска твърде скоро с големи трудности както в страната, така и извън нея.

Какво се случи?

След като бяха преборени 98% от гласовете на втория тур на президентските избори в Украйна и стана ясно, че
Володимир Зеленски, по-известен като телевизионен комик, е получил над 73% от гласовете, действащият президент Петро Порошенко призна поражението си.

Защо това е важно?

Убедителната победа на Зеленски е израз на общественото недоволство от обичайния начин на управление в Украйна. Революцията на Евромайдана през 2014 г. повиши очакванията, пораждайки надеждата у мнозина, че промяна в страната е възможна. Усилията за реформи на администрацията на Порошенко дадоха смесени резултати. Реформите в енергийния сектор например доведоха до по-високи разходи за комунални услуги, докато заплатите не догонваха инфлацията. В същото време мерките за справяне с корупцията чрез съдебни и правни реформи до голяма степен създадоха застой. Зеленски, който няма политически опит, не предложи ясни политически предписания по време на кампанията си и всъщност спечели като протестен кандидат.

Предвид победата на Зеленски, трябва да се запитаме за начина, по който ще се промени политиката на Украйна след встъпването му в длъжност.

В краткосрочен план той няма да може да направи много.

Украинският парламент, който сега се ръководи от Блока на Петро Порошенко, ще ограничава в значителна степен властта на президента. Затова на  Зеленски, чиято партия засега няма парламентарно представителство, ще му бъде трудно да прокара значими политически промени, поне до парламентарните избори през октомври, докогато той ще трябва да изгради структурите на своята партия. Всички промени, които Зеленски иска да направи, ще трябва да бъдат съобразени с външните фактори, включително натиска от страна на Запада за последователност в политиката по отношение на икономическите реформи, свързани с програмата за финансова помощ на страната чрез Международния валутен фонд.

С течение на времето Зеленски може да промени подхода на Украйна към ключови проблеми като конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас. Всъщност той призова за възстановяване на преговорния процес и за прекратяване на войната в Източна Украйна, но ще се сблъска с пречки за осъществяването на тази своя амбиция. Западните поддръжници на Украйна настояват за продължаване на Минския мирен процес в Нормандския формат на преговорите и представителите на Зеленски се ангажираха с това, но по всичко личи, че мирният процес ще среща същите ограничения.

Прекратяването на замразения конфликт в Източна Украйна остава по-лесно осъществимо на думи, отколкото на практика.

Русия, която зае предпазлив подход спрямо победата на Зеленски, също ще се превърне в  основна пречка за прекратяване на конфликта, тъй като Москва има интерес да подкопава процеса на започналата интеграция на Украйна със Запада, независимо кой е президент. Като се вземе предвид, че Зеленски подкрепя интеграцията на страната в западните съюзи като Европейския съюз и НАТО (той призова за референдум за членството на Украйна в НАТО като средство за изясняване на обществения консенсус по въпроса), всяка промяна на външната политика, извършена от Зеленски, вероятно ще е от тактически, не от стратегически характер.

Може би той ще има по-голям потенциал за вътрешнополитически промени, тъй като украинската общественост ще държи Зеленски отговорен за обещанието му да направи повече за справяне с корупцията. Но това едва ли ще е лесно, предвид предполагаемите му връзки с влиятелния олигарх Игор Коломойски. Много интереси в политическото и икономическото пространство вероятно ще се противопоставят на евентуалните антикорупционни реформи. Съпротивата, която Зеленски ще срещне при промяната на украинската политика, ще проличи през следващите седмици, когато той ще трябва да направи ключови кабинети и кадрови назначения и ще се опита да засили представителството на своята партия в парламента.

Какво следва?

Парламентарните избори в Украйна са насрочени за 27 октомври. Блокът на Петро Порошенко и Народният фронт в момента формират управляващата коалиция, докато партията на Зеленски „Служители на народа“ ще се опита да издигне кандидати за първите си депутати.

Етикети: * * * *