Украйна: ново начало със Зеленски

преди 1 година

Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще

Володимир Зеленски спечели убедително балотажа. Украинците искат ново начало. То обаче носи и рискове. Въпреки всичко президентските избори са силен демократичен сигнал, коментира Бернд Йохан за Дойче веле.

Снимка Дойче веле

На сцената комикът пленява публиката със своя чар и своите провокации. Той обещава на зрителите добро настроение. На сцената успехът му е в кърпа вързан и обещанието – изпълнено. Когато зрителите се смеят и радват, комикът е победител. В една телевизионна серия Зеленски вече игра ролята на президент на Украйна. Сега обаче той наистина стана президент. Володимир Зеленски победи с огромна преднина Петро Порошенко на балотажа на президентските избори. Той не даде никакъв шанс на сегашния президент в една крайно поляризирана изборна борба. При това Зеленски последователно избягваше обществения дебат. Той обрисува само бегло представите си за политиката и използва всички възможности на социалните медии. Зеленски използва изборната борба, за да си разчисти сметките със системата Порошенко.

Голямо недоволство от Порошенко

Снимка Дойче веле

Победата на Зеленски показа, че промяната е възможна, когато големи части от населението са недоволни от досегашната политика. И след петгодишния мандат на Порошенко Украйна все още си остава сред най-бедните държави в Европа. В страната почти липсват инвестиции. Правосъдието не е независимо. Корупцията и шуробаджанащината не се премахнати. Редица корупционни скандали разтърсиха и най-близкото обкръжение на Порошенко. Към всичко това се прибавя и войната в Източна Украйна срещу ръководените от Москва сепаратисти. Няма изгледи за политическо решение на конфликта. Няма напредък и в хуманитарно отношение – нито във връзка с хората на фронта, нито по въпроса за политическите затворници. Като главнокомандващ армията Порошенко извърши някои реформи в нея, но в политическо отношение мутира до хардлайнер и националист, който не можеше да намери политическо решение на конфликта в Крим и Донбас.

Обещаното ново начало ще бъде трудно

Сега пред всички тези проблеми се изправя Володимир Зеленски, който по време на изборната борба не криеше, че няма никакъв политически опит. И той няма да може да реши тези проблеми с артистичен чар и хумористични видеоклипове в Ютюб. Нищо чудно скоро да му замръзне усмивката. Защото обещаното ново начало ще бъде трудно и носи риска от провал. Украинците искат нови лица в политиката. Володимир Зеленски има само един малък екип. И едва след парламентарните избори през октомври ще стане ясно кой ще управлява в Украйна. Дотогава ще се изясни също така с кои политически сили ще си сътрудничи новият президент и една или друга част от неговите избиратели може да се разочарова.

Володимир Зеленски следователно много ще внимава подобни съюзи да не отнемат оптимистичния подем, който предизвика неговият избор. Около него витае подозрението, че поддържа бизнес и лични контакти с избягалия от Украйна оспорван олигарх Игор Коломойски.  Възниква и въпросът дали предприемачът Зеленски ще запази своите дялове в медийните фирми като президент. Украинците очакват още много отговори от своя бъдещ президент. Сега той най-сетне трябва да каже как и какво иска да стори по-добре като президент. И не само да каже, но и да го докаже чрез дела. Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще. Към това спада и желанието за нормално предаване на властта и очакването, че победителят и победеният ще се отнесат с респект към резултата от изборите.

След протестите от Майдана украинците за втори път по демократичен начин предизвикват ново начало. И затова заслужават адмирации.

Етикети: * *