Украйна връща ядрената си енергия

преди 1 година

Снимка: inforesist.org

Американската компания „Westinghouse“ разреши на Украйна да използва нейна технология за производството на  ядрено гориво в специален завод, съобщи министърът на енергетиката и каменовъглената промишленост Игор Насалик.

В момента само „Westinghouse“ и руската „ТВЭЛ“ притежават технология, която е приложима в украинските атомни електростанции. Според министъра за строителството на завода ще бъдат необходими до три години.

„Извън Украйна остава да бъде направено само обогатяването на урана, което не можем да вършим, след като изгубихме статута си на ядрена сила”, обяснява министър Насалик.

Преди окупацията на Крим Украйна възнамерява да построи завод за производство на ядрено гориво в Кировоградска област, използвайки технология на „ТВЭЛ“. Заради това създава акционерно дружество „Завод за производство на ядрено гориво“, в което държавният концерн „Ядрено гориво“ притежава 50% плюс една от акциите.

След руската агресия китайската компания „China Nuclear Energy Industry Corporation“ възнамерява да изкупи дела на руската „ТВЭЛ“, като демонстрира готовност изцяло да финансира строителството на завода.

Украйна смята да си поиска от „ТВЭЛ“ 5,2 млн. долара, дадени в аванс за производството на оборудване. През 2017 г. руската компания беше изразила готовност да участва в осъществяването на проекта при предишните условия.

                                                                                                    inforesist.org