„В България никой за нищо не може да ме осъди“ или Държавата е схема – втора част

преди 7 месеца

Ако бе видно, че държавата е схема, то не бе толкова видно, че държава няма.

От Калин Бураджиев

Седят в заседателната зала в представителство на автомобилна компания хора от бизнеса – мениджъри, дилъри, доставчици на услуги, застрахователи и др. Компанията предоставя видео информация на всички за безопасността на пътниците при влагането на оригинални части в ремонтите.


Застраховател казва, че посмъртно няма да влага оригинални части, защото имало много по-евтини алтернативни. Присъстващ на масата казва на застрахователя: „За това нещо някой потребител може да те осъди.“ Застрахователят спокойно отговаря: „В България никой за нищо не може да ме осъди!“ Дълго мълчание.
В действителност мащабите на последствията от това изречение излизат извън България. Всеки чуждестранен инвеститор, който научи (а болшинството отдавна знаят и заобикалят България), че тук така се прави среден или голям бизнес преценява първо как това ще се отрази на репутацията му, а не каква ще е печалбата.
И така, отраканите предприемачи с тарикатски начин на мислене започват да търсят такива пътища да правят бизнес в БГ. Какво значи тарикатски ли?

Ами такива, дето първо търсят едни неща да се поприкрият, позаметат, позаровят, поизгорят, за да излезе свръх печалба (от която многократно ще се върне даденото „уважение“).
Някой е вършил някакви престъпления. Дали са умрели хора или не, дали са обезлюдени населени места, дали са изсечени някакви гори, дали са замърсени някакви реки, дали са откраднати някакви пари, дали един път е построен с 1/3 от парите, дали някой е получил разрешително за строеж върху терен, който не може да бъде застрояван, дали някоя „изгодна“ заменка… Да продължавам ли? Червената линия много отдавна е премината. Много на брой и всякакви цветове линии страшно отдавна са преминати и не се вижда здравото, дето като отлюспваш, отлюспваш, та да се покаже.
Нека си представим само що за човек е този, който предварително знае, че каквото и да направи, няма да бъде осъден в България за нищо. Какъв е начинът му на мислене, какво прави, как живее. Когато общува с хората, какво дава и какво очаква? Как разбира кое може и кое – не, кое е добро и кое не е? Каква е организационната култура в компанията му, какъв е моралът на хората под него и на всички надолу…

И това не е корумпиран държавен чиновник, а предприемач, мениджър, който с действията си влияе на всички хора в неговия бизнес и на тези, с които има допир, застрашава безнаказано човешки животи; прави каквото си иска и възпитава и принуждава много други хора около него да вярват, че това е правилният начин. И при очевидна липса на законност и справедлив съд изглежда, че единствено може да бъде озаптен или принуден само от още по-голям екземпляр от същия вид, което…

И защото точно това наблюдаваме да се случва през последните 30 години в БГ. Сега е модерно да се правят обобщения за тези последни 30 години. Е, нека и аз се наредя на опашката от модерно пишещи.
Нека позная, обаче. Това, че едни апартаменти са подарени, е ясно, но няма как да се докаже. В крайна сметка продавач и купувач определят „свободно“ една цена. Каквато и да е тя, ще се докаже, че във всичките случаи е над строителната себестойност и всички „заинтересовани“ ще са доволни.

Къщите за гости са построени, актувани и разплатени до 2013 г. Каквото и да правят, петгодишният давностен срок е изтекъл. Останалите, за които не е, ще си променят данъчната декларация за 2018 законно до 30.09.2019. Ако не знаете, в България с глоба можете да си промените данъчната декларация и за 2017 г. Чудничко!
Разпределените за застрояване плажове с узаконени от местните феодали устройствени планове, изсечените и изнесени гори и хиляди други далавери на основата на липсата на държава тепърва предстоят.

Ако бе видно, че държавата е схема, то не бе толкова видно, че държава няма. Много лесно е да се завладее такава територия. Няколко „по-първи“ хора спокойно могат да бъдат „склонени“ да я продадат. Сценарий ще се измисли, а пари винаги има.
Дали обаче този път ще случим на поробител, предлагам да се молим…