В Брюксел Тереза Мей иска да постигне споразумение за бъдещите отношения с ЕС

преди 3 години

В неделя лидерите от целия ЕС се събират, за да утвърдят окончателния проект на цялостното споразумение за условията на Брекзит.

Британският премиер Тереза Мей пристигна в Брюксел, за да се опита да договори проектодокумент за окончателния вид на отношенията с ЕС след Брекзит. На споразумението  по думите на дипломати обаче пречат разногласия в частност по въпросите за Гибралтар, риболова и търговията.

В неделя лидерите от целия ЕС се събират, за да утвърдят окончателния проект на цялостното споразумение за условията за Брекзит, което се състои от самите договорености за излизането на Великобритания плюс рамка на двустранните отношения за периода след напускането на Лондон.

Съдбата на споразумението обаче е неясна. Депутатите в британския парламент все по-усилено водят битка по въпроса за тези условия, като някои дори се опитват да отворят пътя за това страната да смени курса си.

Брюксел се събраха националните пратеници на 27-те оставащи членки ЕС.

„Все още остава работа, която трябва да бъде свършена по три въпроса: риболова, стоките и Гибралтар“, бяха думите на един дипломат в коментар за срещата, която се състоя в навечерието на разговорите на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Вчера испанският премиер Педро Санчес заплаши да гласува против цялостното споразумение за Брекзит в неделя, ако въпросътза бъдещето на спорната британска територия Гибралтар не бъде 
уреден в преки преговори между Мадрид и Лондон.

„От страна на Испания определено има проблем по темата за Гибралтар“, каза друг дипломат. 

Много хора в Брюксел изразиха мнение, че Санчес се опитва да набере точки пред избирателите у дома преди задаващите се вътрешни избори в Испания. Според тях въпросът може да бъде решен от лидерите и предупредиха Мадрид да внимава да не прекалява в настояванията си, за да не постави така под заплаха цялото споразумение за Брекзит.

„Следим с растящо безпокойство развоя на последните събития“

каза трети дипломат от ЕС, след като Мадрид изрази 
желание да бъдат направени промени във вече договореното споразумение за раздялата. 

„Никой не иска отново да отваря споразумението за 
излизането. Това ще доведе до срив на цялото споразумение за Брекзит и ще се озовем в „ничия земя“, добави той.

Според правилата на ЕС договор за излизане на дадена държава следва да се приеме с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус, тоест от формална гледна точка една-единствена държава, като в случая Испания, не е в състояние сама да го 
блокира. Лидерите от съюза обаче се стремят към единодушие по въпроса за споразумението.

Поради това, че съдбата на предварителното споразумение за Брекзит все още далеч не е ясна, успоредно с него и двете страни работят по свой резервен план за най-вредния сценарий, който е 
излизане на Великобритания без споразумение.

Друг дипломат, участвал във вчерашната среща заяви, че Обединеното кралство иска потоците от стоки след Брекзит до голяма степен да се движат като между държави членки на ЕС.

„Обединеното кралство иска свободно движение на стоки, което обаче те няма да получат, защото това означава да се върнем към обсъжданията за частичен достъп до единния пазар, а ние не правим така“, каза той. 

Освен това Франция поиска повече гаранции за бъдещ достъп до богатите на риба териториални води на Великобритания, които Лондон иска да държи под твърд контрол след Брекзит.
Членките на ЕС с нерешени въпроси искат те да бъдат уредени или чрез проектодокумента, който е в процес на договаряне, или чрез отделни декларации на ЕС, които официално няма да са част от споразумението с Обединеното кралство. Париж подкрепи идеята за подобни допълнителни декларации, но Германия се обяви против нея с мотива, че във фокуса на вниманието трябва да е довършването на рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания.

След  срещата в сряда между Мей и Юнкер в петък пратениците на държавите от ЕС ще се съберат, за да обсъдят утвърдения от двамата проектодокумент, който ще бъде приблизително 20 страници и ще се върнат към него отново в петък,два дни преди срещата на върха.

/БТА/ 

Етикети: *