С новата си стратегия за противоракетна отбрана САЩ разчитат да възпират Русия и Китай

преди 2 години

Според американската администрация става дума за нарастване на собствения ядрен потенциал, а не за разширяване на системата за противоракетна отбрана

Снимки  SebastianApel/U.S. Department of Defense, via APC

Съединените щати продължават да залагат на ядреното възпиране на Русия и Китай, като противоракетната отбрана (ПРО) е насочена преди всичко срещу тиранични режими като Иран. Подобно изявление направи вчера високопоставен служител от американската администрация по повод предстоящото публикуване на новата Стратегия за развитие на американската система за ПРО.

„Що се отнася до Русия и Китай, те разполагат със значителен и високотехнологичен арсенал и нашата цел е да възпираме амбициите им в тази област”, заяви представителят на Белия дом.

„САЩ продължават да разчитат на ядреното възпиране, за да предотвратят ядрени заплахи от страна на Русия и Китай”, обясни чиновникът, като допълни, че президентът Тръмп се стреми да поддържа приятелски отношения с двете държави.

„Силите, които разположихме в Европа, се намират там преди всичко, за да противостоят на заплахи, идващи извън региона, например Ирак”, заяви той.

През април миналата година тогавашният първи заместник-министър на отбраната Патрик Шанахън, който в момента оглавява Пентагона, заяви, че в новата стратегия за ПРО ще бъде отчетено съперничеството на САЩ с Русия и Китай на световната арена. Шанахън намекна, че стратегията ще бъде готова след няколко седмици, като в нея ще бъдат добавени силите и средствата, насочени срещу Иран и КНДР.

Третият район за позициониране

Американските власти засега не са решили точно къде по Източното крайбрежие ще бъде изградена нова база за антиракети. „Направихме екологично проучване за въздействието върху околната среда”, заяви американският представител, без да посочи конкретни данни от проучването.

В стратегията за ПРО са обявени дейностите, които правителството на САЩ предприема, за да повиши възможностите си и максимално да използва сегашния си потенциал. В документа са разгледани вътрешни, регионални проблеми и отношенията със съюзниците.

От 2013 г. насам Конгресът гласува десетки милиони долари за проучване на възможностите за разполагане на трети позиционен район за ПРО в североизточната част на САЩ за защита срещу евентуални ракетни удари от Иран. По-късно представители на Пентагона отхвърлиха подобни планове като „нецелесъобразни”. Според американски медии най-вероятното място за разполагане на антиракети е военната база Форт Дръм в щата Ню Йорк.

Преди това висши представители на държавната власт неведнъж са твърдели, че наземните системи за ПРО по Западното крайбрежие, Форт Грили в Аляска и Ванденбърг в Калифорния са предназначени за отбрана срещу ракетни атаки откъм КНДР.

Новата стратегия за ПРО, която президентът Тръмп предстои да обяви днес, ще даде повече детайли за политиката на САЩ в тази област.

Етикети: * * * *