В сряда Тереза Мей казва кога ще подаде оставката

преди 3 години

Решението на премиера да работи с лейбъристите за компромис за постигане на Брекзит изглежда е накарало мнозина консерватори да загубят търпение.

През следващата седмица Тереза ​​Мей трябва да определи дата за оставката си, заяви председателят на Комитет 1922 година сър Греъм Брейди, пише „Гардиън”.

Той каза още, че би било странно, ако планираната среща на премиера с лидерите на Комитета в сряда не доведе до ясна дата за нейната оставка, а може би и до подаването на самата оставка.

Греъм Брейди
Снимка „Гардиън“

Комитет 1922 е формация в парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините на Обединеното кралство. Събира се ежеседмично, докато парламентът е на заседание.  Комитетът играе важна роля при избора на партийния лидер.

Преди време Мей вече заяви, че ще подаде оставка, когато Камарата на представителите одобри сделката й за Брекзит. Мей все още се опитва да постигне мнозинство за сделката за Брекзит, която три пъти бе отхвърлена от депутатите. Преговорите с опозиционната партия на лейбъристите за постигане на консенсус продължават.

Но решението на премиера да работи с лейбъристите за компромис по Брекзит изглежда е накарало мнозина консерватори да загубят търпението си. Напрежението както сред консерваторите, така и в Лейбъристката партия нарасна и вече струва скъпо на двете партии на местните избори през този месец, а може да доведе до подобни загуби и на европейските избори на 23 май.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е казал на Мей да побърза с Брекзит, защото се оттегля от Комисията, когато се предполага, че Обединеното кралство ще напусне Общността.

На среща на върха през април лидерите на ЕС за втори път отложиха Брекзит. Сега Великобритания трябва да напусне Съюза на 31 октомври.

Сър Греъм Брейди каза през седмицата пред „Би Би Си Радио 4“: „Не мисля, че става дума за намерение тя да остане за неопределено време като премиер или лидер на Консервативната партия”.  А Андреа Дженкинс, про-Брекзит депутат от Консервативната партия, попита Мей дали е време за нея да „се оттегли встрани и някой друг да ръководи страната ни, нашата партия и преговорите за Брекзит“.

Тереза Май отхвърли призива и отново заяви, че не е виновна, че процесът на Брекзит е в застой. „Ако това беше въпрос за мен и начина, по който гласувам, ние вече щяхме да се напуснали Европейския съюз“, заяви тя.

Един от видните финансови поддръжници на Консервативната партия Джереми Хоскинг съобщи пред „Файненшъл таймс“, че е дарил 200 000 лири стерлинги на новата антиевропейска партия на Найджъл Фараж, която вече изпреварва консерватори и лейбъристи, защото европейските избори по подразбиране се превръщат във втори референдум за Брекзит.

Етикети: * * *