В Турция разследват писатели като Елиф Шафак

преди 2 години

Прокурори са взели „на мушка“ автори, които изследват проблематични теми като малтретиране на деца и сексуално насилие.

От Алисън Флъд ,  13 май 2019 г., „Гардиън“

Елиф Шафак

Турски прокурори са започнали разследвания на писатели на художествена литература, включително писателката Елиф Шафак, носителка на много награди. Тази кампания се определя от наблюдатели на процесите в страната като сериозна заплаха за свободата на словото.

Разследванията започнаха след разгорещен дебат в социалните медии, в който писатели, които изследват предизвикателни теми като малтретирането на деца и сексуално насилие бяха обвинени в склонност да си затварят очите пред тези практики. След като тази седмица една страница от романа на Абдула Шевки бе споделена в Туитър, турското Министерство на културата и туризма заяви, че е подало наказателна жалба срещу писателя.

Според турската информационна платформа „Ахвал“ пасажът включва описание на сексуално насилие на дете през очите на педофил. „Ахвал“ предаде, че турската адвокатска колегия също е подала жалба, призоваваща правителството да забрани книгата и да повдигне обвинение срещу автора и издателя за „злоупотреба с деца и подстрекаване към престъпни действия“. Малко по-късно Шевки и неговият издател са били задържани.

В социалните медии бяха споделени пасажи и от романи на други писатели, включително Шафак и Айше Кулин, към които също бяха отправени подобни обвинения.

Шафак заяви, че е получавала хиляди заплашителни съобщения през последните два дни и че един прокурор е поискал да се запознае с романите ѝ – по-специално  с „Погледът“, публикуван през 1999 г., и „Трите дъщери на Ева“ от 2016 година.

„Те искат да  разследват всичко, което съдържа някакъв текст за сексуално малтретиране на деца в турската литература „, каза Шафак.

Това е съвсем нов фокус за тях. Иронията, разбира се, е в това, че в страната имаме нарастващ брой случаи на сексуално насилие срещу жени и деца. Турските съдилища не предприемат действия, законите не са променени. Вместо да предприемат спешни действия за справяне със сексуалното насилие в страната,  те преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Свидетели сме на лов на вещици“.

По повод заплахите към Шафак английският директор на PEN Антония Бийт заяви, че състоянието на свободата на словото „предизвиква дълбоки притеснения“

„Тя е изключително талантлив писател и не може да се смята за престъпление да пишеш художествена литература или да коментираш света, в който живеем“, каза Бийт.

„Свободата на изразяване в Турция е подложена на все по-сериозна заплаха. Твърде много писатели са в затвора, докато други са принудени да напуснат страната.“

През 2006 г. Шафак бе съдена и оправдана за „обида на турската нация”, след като прокурорите забелязват, че един от героите в романа ѝ „Копелето от Истанбул“ определя клането на арменци през Първата световна война като геноцид.

Писателката признава, че в някои от нейните произведения се описват сцени на сексуално насилие, но отхвърля изцяло идеята, че от това следва, че тя го одобрява.

„Те не правят разлика … Ако някой писател пише за тези теми – педофилия, сексуално насилие, сексуален тормоз, описанията се изваждат от контекста на книгата и биват представяни все едно защитавате сексуалния тормоз – каза Шафак. Точно обратното. През целия си живот съм се борела за правата на жените, за правата на децата, за правата на малцинствата, така че за мен тези обвинения са напълно необосновани. Случващото се означава, че писателите вече не могат да пишат за тези теми. „

Според издателя ѝ в Турция Доган Китап „Шафак винаги е била писател, който защитава в книгите си жените, децата и правата на малцинствата”.

„Въпроси като сексуалния тормоз и кръвосмешението са социални рани, заяви Китап. – И разбира се, в литературата се пише за тях. Елиф Шафак е сред най-добрите турски автори, които говорят за жертвите и пострадалите. Нейните книги са подаръци не само за нас, но и за световната литература. ”

Според „Момичета, а не булки“ – организация, бореща се срещу бракове на деца в Турция, нивото на детски бракове е едно от най-високите в Европа. Приблизително 15% от момичетата са женени преди навършване на 18 години, а 1% –  преди да навършат 15 години.

Според Шафак подобни проблеми съществуват и в други страни в Близкия изток.

Нуждаем се от силни женски движения и такива за равенство между половете“, каза тя.

Литературата може да играе важна роля в този разговор. Но сега те атакуват писатели.“

За това коя е Елиф Шафак можем да разберем от самата нея във великолепното й представяне в TED презентацията й тук.

Етикети: * *