Въпроси около казуса „Йончева“

преди 5 месеца

Да просветим червената депутатка, че в Украйна няма „гражданска война“, а агресия на Русия срещу суверенна държава

А има ли ВИП-журналисти?

Снимка OFF News

Миналата седмица депутатката от БСП Елена Йончева се сдоби с обвинение за пране на пари от престъпна дейност.

БСП и самата Йончева се обявиха за „репресирани“ жертви на „режима на Борисов“. Приближени на левицата социолози дори предупредиха, че това е автогол на премиера и ГЕРБ, с който Йончева ще бъде издигната до „света великомъченица“ на лявата идея и така БСП ще спечели изборите. Учудващо такова е и мнението на т. нар. градска десница. Нещо не си представям Йончева като „Свободата води народа“, ама карай.  Лайтмотивът е „Всички взеха от КТБ, а обвиняват само Елена“.  

Това напомня за „червените бабички“, спретнали пост номер 1 с кашони пред ул. „Развигор“ 1. Там навремето се намираше Главното следствено управление. И в една от неговите килии лежеше бившият премиер Андрей Луканов. Активистки на БСП стояха неотлъчно до решетките на „своя Андрей“. 

Извън политическите истерии тип „Корнелия Нинова”, крясъци и вопли за „свободата на словото“ около казуса „Йончева“ и повдигнатото й обвинение остават доста неизяснени въпроси, които прокуратурата ще трябва да изясни в хода на разследването и изготвянето на обвинителен акт. До произнасяне на присъда Елена Йончева е невинна.

„Поканиха ме в телевизията първо за предаване, после за документални филми. Казах, че не разполагам с техника… и тогава ТЕ ме посъветваха да подпиша с фирма и МИ посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“. Това казва в интервю за сайта Медиапул Елена Йончева днес (черният шрифт и главните букви са мои.).

В цялото интервю с червената депутатка не става ясно кои са тези „те“, дето са я накарали да прави фирма с офшорка и да взима пари от нея. За съжаление и взимащият интервюто пропуска да попита Йончева. Или пък тя е забравила.

Банкерът на годината“ Цветан Василев
Снимка razkritia.com

Още с първите публикации в медиите с копия на договорите за финансиране на журналистката от офшорка, близка до банкера Цветан Василев, през м.г. тя отрече категорично да познава Василев и да е контактувала с него. Каза и че нямала нищо общо с КТБ.

През 2105 г. в медиите изтекоха преснимани листове от „тетрадката на Цветан Василев“, в която са записани всички негови посетители в централата на Корпоративна търговска банка през периода 2013-2014 г. Адвокатът на Василев Константин Симеонов тогава заяви, че записите са автентични.

Името на Елена Йончева фигурира шест пъти. Как е влизала журналистката при Василев – като непозната, или пък за „журналистическо разследване“ под прикритие ?

Около въпрос от интервюто си днес Йончева изведнъж си спомня, че познава Цветан Василев като „публична личност и банкер на годината“, но без лични отношения, каквото и да означава това. И за КТБ се сеща.

Според прокуратурата Елена Йончева не е работила за телевизия ТВ7, а само е продавала филмите на медията. Депутатката твърди обратното.

„Да, работих за ТВ7. Освен документални филми за телевизията имахме преки включвания от мястото на събитието с коментари и кадри както за новините, така и за публицистичните предавания. От Сирия, Турция, Украйна. Техниката, снимачна апаратура за директни включвания, сателитен телефон, монтажна бяха на фирмата „Офроуд“. Тази фирма подписа договор с ТВ7 като външна продукция. Имах договор с телевизията, както всички външни продукции имат договори“, казва Йончева пред Медиапул.

Стоп. Нещо не се връзва. По-рано в интервюто си депутатката обяснява, че като я поканили в телевизията, нямала техника за снимане и затова ТЕ й казали да направи обща фирма с офшорка, а парите били дадени за техника.

Да припомним, че собственици на фирмата „Офроуд“ ООД с равни дялове 50% на 50% са дружеството на Йончева „Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“. Тя внася капитал от 5 000 лв, а офшорката изсипва 330 000 евро, като спесимен притежава само Йончева.

Остава въпросът: нямаше ли да бъде по-лесно, вместо да регистрира обща фирма с офшорка, Йончева чрез нейното дружество „Авторска телевизия“ ЕООД да сключи договор с ТВ7 директно за филми и документалистика като външен продуцент?

Или пък с КТБ ? Защо ти трябват главоболия да регистрираш нова фирма, която после на пожар ще зарежеш, след като изтеглиш парите до стотинка? А онзи, който ти ги е превел, явно не се интересува къде и за какво са отишли парите. Де е Киро на кирия ?

В периода, посочен от прокуратурата, КТБ бе в отлично здраве и рекламираше къде ли не. И в медии, и в спорт, и в култура.  Защо ТЕ са й казали да прави тези врътки с офшорката, депутатката не казва.  Мълчи като комунист на разпит. Даже в онези години бе престижно на филмите ти да стои логото на КТБ. Йончева знае как стават тези работи. По времето, когато приятелят й Сергей Станишев бе премиер, тя правеше филми със спонсорски заставки от Е.ОN, дружеството, току-що приватизирало енергоразпределителната мрежа на Североизточна България. Продадена именно от Станишев.

Имаше и скандал по този повод.

Яснота по въпроса внася бившият шеф на ТВ7 Николай Бареков. В две последователни интервюта пред сайта ПИК по повод обвиненията срещу депутатката Бареков твърди, че телевизията не е имала договори с нея и не е купувала филмите й.

„Тя и Иван Гарелов бяха натрапени на телевизията от Цветан Василев да правят нискорейтингово предаване… На борда на директорите беше съобщено, че тя няма да се финансира от нас и телевизията не е плащала и купувала филмите, които прави… И си имаше договор като външен продуцент, но не с ТВ7. Нямам представа с кого, но не с телевизията“, казва Бареков. Според него Йончева е получавала пари от телевизията, но за кратък период, когато е водила предаване с Иван Гарелов.
А сега де? Някой лъже, и то здравата.

На кого е продавала тогава филмите си Йончева? И какви са тази телевизия и фирма, където през главата на шефа се финансират неясно как и откъде дошли сделки и филми? И то с 330 000 евро кеш?! Бареков съобщава и заплатите на водещите си журналисти в ТВ7: по 2000 лева. Значи едни журналисти работят в телевизия на трудови договори за по 2000 лева, а други като Йончева получават накуп 640 хил. лв. като външна продукция в същата телевизия? Има ли ВИП-журналисти? И финансирана ли е бъдещата червена депутатка от някаква черна каса през съмнителна офшорка?

И още въпроси. Според бившия шеф на ТВ7 Йончева е взимала пари като водеща на предаване от телевизията чрез фирмата-собственик на медията „Ноу Фрейм“ и отделно пак за работа в телевизията (филми, преки включвания и документалистика) е взимала и  други пари. С неизвестен произход?

За такова „двойно заплащане“ Йончева според прокуратурата си е написала 12 700 лева заплата, дами и господа. Обикновените журналисти в България могат само да мечтаят и да сънуват.

Това е все едно репортер на водеща телевизия да отразява на място тежък инцидент, за което получава заплата по договор и отделно да му се плащат пари отнякъде затова, че го е направил с включване на живо. Това е то ВИП-журналистика.

Коя телевизия или медия в България може да си позволи подобно разточителство? Дано в телевизията на БСП Йончева не е на тази схема, защото соцмедията ще фалира за няколко месеца.

Колкото до филмите на г-жа Йончева, струващи над половин милион лева, тя твърди, че е правила филм за „гражданската война“ в Украйна. Ще напомним на дамата от БСП, че в Украйна няма гражданска война. Има руска агресия и окупиране на части от територията на суверенна държава. Затова на Русия са наложени международни санкции, а сателитните републики на Москва в Донецк и Луганск не са признати от никого. Както и анексията на Крим.

Не знам колко правдив е филмът й за „гражданската война“, но след него Йончева получи забрана от президента Петро Порошенко да посещава Украйна. Другата „българка журналистка“ с такава забрана е небезизвестната Магдалена Ташева от вестник „Атака“ и телевизия „Алфа“. До момента забраните не са свалени.

Преди това, по време на войната в Ирак, Йончева бе там да прави филм. Като се върна, г-жата даде пространни интервюта и заяви, че България е „окупатор“ в Ирак заради нашия военен контингент там. Като сме окупатори, къде ни е плячката бе, Йончева? Къде са реките от петрол и газ, които да текат към България от окупираната територия?

По повод Ирак миналата година в интервюта пред няколко сайта бившият помощник-военен аташе в посолството ни в Кувейт Недялко Ангелов разказа как по нареждане от София посолството в арабската държава е обслужвало журналистката с коли и логистика, че тя е спала в мисията, като преди това е била в Ирак, придружавана от специално командирован човек от София (вероятно от военното разузнаване).

Ето това е ВИП-журналистика.

                                                                                              BREAKING NEWS

Етикети: * * * * *