Вървим към тежка политическа криза

преди 9 месеца

За голямо съжаление тази структура, която създаде мафията, групировките, ВИС, СИК, продължава да съществува. Тя не беше унищожена, не се направи дори съществен опит да бъде премахната.

Николай Ненчев, независим кандидат за евродепутат, в редакторско интервю пред Приоритети.

Ние сме изцяло зависими от Русия, склонни сме да пожертваме себе си.

Каква е таргет групата на кампанията, към кои хора са посланията Ви, г-н Ненчев?

Всички свободомислещи български граждани чийто приоритет е Европа, европейските ценности и законодателство. Хора, които вярват и разбират смисъла на това Европа да бъде единна и силна.

Как семейството ви посрещна номинацията?

Те страдат заедно с мен след всичко онова, което се случи. Всички тези години бяха свързани преди всичко с лишения. Децата са във възраст, в която имаха нужда да бъда близо до тях, а аз бях ангажиран политически и във всяко отношение. Това вероятно ги кара да се чувстват обезпокоени, още повече че срещу мен се водят и дела. Но подкрепа имам, в един такъв момент е важно семейството да бъде близо до мен. Тази година дъщеря ми за първи път ще гласува и това е един сигурен глас повече…

В партийната листа има 17 души, а Вие сте сам. Как възнамерявате да покриете по-голяма част от България?

Партийните листи имат това предимство, че са повече хора и могат до поемат повече ангажименти. Но от друга страна аз нося сам лична отговорност. Няма с кого да се оправдавам и няма да обвинявам някой друг.

Нося сам лична отговорност. Няма с кого да се оправдавам и няма кого да обвинявам.

Предвиждате ли кампания от врата на врата?

Не е възможно в тези избори, защото те обхващат цялата страна. Не е възможно в рамките на 20-30 дни да се посетят всички области. Разчитам главно на послания чрез средствата за масово осведомяване, интернет, социалните мрежи. Ще се възползвам максимално от това.

Слагат Ви под общ знаменател с останалите независими кандидати, с които според анализатори Вие нямате конкуренция?

Аз гледам сериозно на всяка една кандидатура и пожелавам успех на всички кандидати. Но тези избори са изключително важни за България и Европа. Важно е как ще реагира българският народ в тази сложна ситуация и дали сме стигнали това ниво, че да можем да взимаме решения въз основа на един сериозен политически дебат за бъдещето на България като член на ЕС и НАТО. Защото нещата са свързани – без членство в ЕС няма да бъдем в НАТО и обратно.

Вижте официалния сайт на кампанията на Николай Ненчев priorities.bg/euro/

Но такива дебати не се водят, а се водят такива за апартаменти, и къщи за тъщи…

Тази тема е изключително интересна и показателна, че се появява точно преди изборите. Злоупотребата с евросредства не е от вчера, тя се случва години наред. Къде бяха правоохранителните органи през цялото това време? За мен мафията воюва сама срещу себе си, т.е разделила се е на части. Това е моето политическо обяснение. От друга страна, къде беше главния прокурор, ДАНС? Нима не знаеха за това, което се случва? Окей, нека тези хора, които са замесени, да бъдат отстранени. Но държавата и институциите не са функционирали.

Нима главният прокурор и ДАНС не знаеха за това, което се случва?Мафията воюва сама срещу себе си. Разделила се е на части. Това е моето обяснение.

Ако предположим, че главният прокурор е проспал, което не е така, той е знаел, и не е взел никакви превантивни мерки срещу тези хора. Това от една страна. От друга – питам се къде е ДАНС? Защо не се иска оставката на шефа и ръководството на ДАНС? Излезе информация за особено близки отношения между един от заместниците Недялко Недялков и Пеевски. Защо не се започне оттам? Защото институциите в България явно не функционират и са позволили това нещо да се случи. Мен ме безпокои и друго. Това са кражби на европейски фондове, говорим за 200, 300, 400 хиляди злоупотреба в истинския смисъл.

Аз искам да попитам и ще го правя през цялата кампания: Какво се случи с КТБ? Това е кражбата на века – 3,7 милиарда бяха откраднати. Това е една цяла ескадрила F 16. Какво се случи със злоупотребите в АЕЦ Белене, кой носи отговорност? Още 4 милиарда. Това са 8 милиарда! Това е тема, която също трябва да влезе в дневния ред. Лукойл колко милиарда дължат, не са плащали и една стотинка.

Кой ще повдигне тези въпроси освен Вас?

Ние ще ги поставяме във всеки един конкретен момент. За ТЕЦ Варна, Доган. Някак си ДПС останаха в периферията. Има една огромна политическа зависимост. Няма реална опозиция. ДПС продължават да играят ролята на балансьор. Във всеки конкретен момент  подкрепят управляващите и така запазват мястото си. Ако те се оттеглят от тази подкрепа, проектите за модернизация на армията няма как да минат – БСП за против това, също и Воля, Атака, НФСБ… Къде е мнозинството за модернизацията?  Аз съм дълбоко убеден, че проекта за модернизация на авиацията, който е обезпечен финансово,  ще пропадне.

Но това значи оставка на правителството, както се случи вече два пъти?

Ние вървим към една тежка политическа криза. От една страна президентът работи в синхрон с БСП и в това не бива да има съмнение.

Имахме един чудесен президент, изключителен демократ, европеец, атлантик в лицето на г-н Плевнелиев.

Николай Ненчев, като Министър на отбраната и Росен Плевнелиев, като Президент на Репубика България

Не е ли виновен Борисов за избирането на Радев?

Имахме един чудесен президент, изключителен демократ, европеец, атлантик в лицето на г-н Плевнелиев. На него можехме да възложим изключително големи отговорности. Имах разговор с Борисов 5-6 месеца преди президентските избори през 2016 г. и му казах в прав текст, че трябва всички заедно – и ГЕРБ и Реформаторският блок тогава – да издигнем Росен Плевнелиев като общ кандидат, а кандидатът за вицепрезидент да бъде от Реформаторския блок.  Тогава той се съгласи с мен, но в крайна сметка когато БСП издигнаха Pадев, а АБВ издигнаха друг, ГЕРБ останаха с впечатление, че победата им е гарантирана. Тогава казах на колегите от блока – дотук бяхме с общия кандидат, ГЕРБ ще си играят сами. И направихме голяма беля.  Позволихме правителството и държавата да бъдат заложник в ръцете на обединените патриоти.

Защо смятате че сделката за F-16 няма да бъде финализирана?

Ако ГЕРБ загубят изборите дори с половин процент, предполагам че Борисов ще подаде оставка. Не бива да подценяваме това, което се случва в обединените патриоти, тази кампания ще взриви единството на патриотичния фронт. В коалицията има много тежки скандали, ако те не вкарат евродепутат, това означава, че ще се разпадне мнозинството, което подкрепя правителството. Ако се разпаднат не виждам от къде ще се сформира една силна коалиция и мнозинство в Народното събрание. Дълбоко съм убеден, че обединените патриоти в лицето на Атака и ВМРО веднага ще се преориентират към БСП. За тях не е никакъв проблем да бъдат в коалиция с тях, но да продължат да бъдат част от управлението. За Воля да не говорим. Ние и в този момент в парламента нямаме проевропейско и проатлантическо мнозинство. Ако се случи така, че позволим на БСП да спечели европейските избори, това означава оставка на правителството, служебно правителство на Радев, промяна в параметрите за придобиването на нов изтребител. Това е една дългосрочна стратегия. Ако ние не подпишем максимално бързо договор със САЩ… Той се протака. Разбирам, че цената може би ще бъде малко по-голяма от тази, която заложи парламентът. И – ето веднага идва отговорът – Грипен отговаря на тези условия…

Този път Борисов не може да хвърли оставка без съгласието на патриотите. Не е както предния път в който сякаш ви изненада.

Ние бяхме уведомени. И аз настоявах за поне 3 месеца, в които ние щяхме да имаме договор с САЩ. Водихме и разговори за това Реформаторският блок да издигне кандидат за министър-председател. Имаше такава опция, имаше и мнозинство, и Валери Симеонов беше съгласен да продължи да работи 43-то НС с нов кандидат за министър-председател.

Тогава Реформаторският блок издигна Румен Христов за премиер. И ще разкрия една подробност, която хората не знаят. Бяхме на среща в Народното събрание, заедно с нашите партньори от ГЕРБ. И Цветанов каза – разговарях с Борисов, съгласни сме да подкрепим Румен Христов като кандидат за министър- председател. В този момент стана Божидар Лукарски и каза: аз не съм съгласен. Ние бяхме шокирани – кандидат от СДС, депутат, и председателят на СДС се противопостави на неговата кандидатура за министър-председател! Това е самата истина. Трябва да се поучим от тези грешки и да не ги повтаряме.

Какво би станало на следващия ден, ако БСП спечели? Те казаха на митинга си на 1 май, че независимо дали спечелят или не ще излязат на улицата, докато не падне правителството.

За съжаление това е правилен политически ход от тяхна страна. Така ще постъпят. БСП и Нинова играят ва банк, всичко или нищо – Нинова е в такава позиция и в личен план, няма полезен ход Ако те спечелят дори с половин процент, ние влизаме в перманентна политическа криза. Аз ако бях на мястото на Борисов, щях да хвърля оставка в момента, в който Атака и Валери Симеонов искаха оставката на Каракачанов, а Атака  получиха оставката на Валери Симеонов. Ако бях на мястото на Борисов, щях да хвърля оставка в този момент. Това беше най-правилният и логичен ход. Тогава ГЕРБ щеше да бъде в много по-силна позиция.

Какво отличава Вас като независим кандидат от другите десни партии? Има ли някакви различия в посланията?

Това голямата ми болка. По отношение на политиките и разбирането за това какво и как да изглежда Европа, ние нямаме никакви принципни различия с Демократична България. И това води до въпроса – защо тогава сте разделени? И отговора е, че аз бях най-големият радетел за обща президентска кандидатура – хубав, лош щяхме да имаме по-добър президент, независимо дали Плевнелиев или някой друг. Пропиляхме един огромен шанс. Вторият логичен въпрос е – защо разрушихме Реформаторския блок? Хората още го помнят, дават му един процент. Реформаторският блок може да беше малка парламентарна група, но играеше ролята на отдушник и държеше хората далеч от улицата.

Имахме известни вътрешни различия, но бяхме мнозинство вътре в Реформаторския блок – ДСБ, БЗНС, Гражданският съвет. НПСД… Ако не сме харесвали политиката на ДБГ и на част от СДС, ние можехме да продължим в този формат и без тях. Каква беше логиката да го разрушим? В България много трудно се променят нагласи, как ще обясним на тези хора, че това, за което преди година и две ги агитирахме, вече не е добро. Та до къде стигнахме –  разрушихме блока, създадохме едно голямо недоверие в демократично мислещите хора, защото се изпокарахме. Щяхме да вземем над 10 процента на поседните парламентарни избори преди две години, ако бяхме останали заедно. Аз политиката я приемам по този начин – да се самопожертваш за националния интерес. А този интерес изискваше да бъдем сега в Народното събрание  и да направим компромис. И какво се случи – разрушихме блока, минаха изборите, загубихме и тръгнахме да го правим наново в същия вид. Няма как пред лицето на тези демократично мислещи хора в България да злоупотребяваш и те да не схванат това. И затова ще ни наказват години наред.

Вие предложихте вътрешни предварителни избори за обща евролиста…

По време на мандата  си като военен министър имах подкрепата на целия Реформаторски блок, въпреки че той беше разделен на две. И понеже много често се казва: ами те едните останаха в правителството,  много държа този въпрос да го изясним. От цялото политическо ръководство на  партиите в Реформаторския блок единствено ние отидохме на  конференция в Поморие, стояхме и чакахме, това беше най-дългото заседание. И ние имахме готово решение. Вземе ли ДСБ решение да напусне Петър Москов, напускам и аз. И ги чакахме цяла вечер. На другия ден ми звъни Радан Кънев и ми казва –  ние не можем да оттеглим нашия министър, не очакваме това и от вас. Това бяха думите му. После имаше един анекс между партиите, които подкрепят правителството и ДСБ отказа да го подпише. Подписаха го всички останали и Бойко Борисов. Тогава останах солидарен, защото вярвам, че има морал в тези хора. Те ме съветваха да отида да го подпиша, защото ако не го подпиша, трябва да напусна правителството.

Останах солидарен, защото и до ден днешен смятам че мисля по начина, по който мисли и Мартин Димитров, Пепи Славов, Иван Иванов, Радан Кънев и всички останали в това крило.

Останах солидарен с тази част, защото и до ден днешен смятам че мисля по начина, по който мисли и Мартин Димитров, Пепи Славов, Иван Иванов, Радан Кънев и всички останали в това крило. Останах солидарен. Всички настояха да го подпиша, дори и Борисов, който ми каза, че го поставям в неудобна ситуация. Казах добре, на следващия ден подавам оставка. И тогава той каза: Не, излез утре и кажи, че аз съм те помолил, че настоявам да останеш. Думите му бяха: Ако ти подадеш оставка, хвърлям оставка и аз. Нека този въпрос да е известен, да е ясно, че така са се случили нещата.

Усещат ли се в тези избори хибридни атаки от Русия?

Безпорен факт. Безпокои ме, че чувствителността на обществото по тези въпроси вече изчезна. Един аргумент – каква държава сме при положение, че нашите служби са били информирани и са имали конкретни доказателства. Каква фарисейщина – идва руският премиер Медведев, провеждат се срещи, никой не поставя този въпрос. Каква държава сме, подчинени изцяло? Три дни след като Медведев си тръгна, излезе шефът на ГДБОБ и каза: през 2015 г. Руската федерация се е намесила в изборите в България. Факт. Той тогава ли е разбрал? Има голямо лицемерие в тази държава. Говоря често за тези хибридни  атаки защото аз имах информация както от нашите служби, така и от други. Говорих за това. Тази информация която съм получавал аз са я получавали и премиера, и президента, и председателя на Народното събрание. Защо никой от тях не излезе да каже? Те тръгнаха да отменят доклада, който бях внесъл за състоянието на националната ни сигурност, защото в една от точките съм написал, че Русия е заплаха за националната сигурност на България. Скочиха в парламента да го отменят. Ние се изплюхме в лицето на службите и разузнаването ни. Къде не се намеси Русия? Литва, Латвия, Естония, САЩ, Великобритания, губят ежедневно от тази хибридна атака. А ние седим и чакаме. Да, България е подчинена държава. Бизнесът, икономиката са в ръцете на олигарси, много тясно свързани с Русия. С участието на Лукойл, на Делян Пеевски в този тип политика. Ние сме зависими изцяло от Руската федерация. И нека тук бъда ясен, нямам нищо против руския народ, защото той страда както и ние, дори много повече. Ако протестирам, то е срещу политиката на Путин и опита му  да въздейства на чужди държави.

Нека да напомня за случая Скрипал, за отравянето на Гебрев. Доказа се, че по това време същите тези руски разузнавачи са били в България. И това замазахме. Ние сме склонни да самопожертваме себе си.

Както казваше Тодор Живков – снишаване, снишаване…

Това е. Тази политика продължава. Те тази политика са научили от него – да не реагираме. Това вреди на националната ни сигурност.

Какво бъдеще виждате Вие за Европейския съюз?

За БСП да не говорим. Те дълго време се криха, опитваха се да демонстрират някаква проевропейска и пронатовска политика, сега се отказаха от това и Нинова вече не го отрича. В България има в ляво и така наречените патриотични формации, които са пряко подчинени на хранилка в Русия. Волен си открива кампанията от Москва и Марешки взема много ясна позиция в този смисъл. Вървим към много тежка криза. Какво ще бъде представителството в Европарламента не мога да прогнозирам. Вярвам силно, че Европейската народна партия ще има мнозинство и ще може да контролира процесите. Заплахата на този етап не е чак толкова голяма. Винаги съм вярвал в здравия разум на европейските граждани. Бил съм специализант в Европейския парламент и съм имал възможност да видя как се мисли и се разсъждава там – по друг начин. който е непознат за нас.

Очаквате ли някакви компромати? Откъде могат да дойдат и какви могат да бъдат?

Всякакви компромати от всякакъв характер. Аз съм подготвен за това. Те са много силни, тук имат жестока машина. Те знаят кога и къде да ударят. Наблюдават и изследват, опитват се по чувствителни теми да хвърлят компромати. Това са едни огромни потоци от финанси, с които се захранват хибридни медии или поставени лица, социалните мрежи, фалшиви новини. Цяла добре изготвена стратегия.

Обсъждали сме, че ако се установи хибридната война  в една държава член на НАТО, да се възприема като такава срещу всички.

Очаквам всякаква мърсотия. Русия може да си позволи, те живеят в друго измерение. Във всеки един момент могат чрез поставени лица да финансират кампанията си. Докато ние няма как да получим такъв тип ресурс и подкрепа под масата. Защото сме демократи. А там системата е отработена, тя продължава да функционира от комунистическо време. За голямо съжаление тази  структура, която създаде мафията, групировките, ВИС, СИК, продължава да съществува. Тя не беше унищожена, не се направи дори съществен опит да бъде премахната.

Етикети: * *