„Вашингтон пост”: В Сочи всички останаха на своето мнение, но Белият дом и Кремъл виждат възможност да възобновят отношенията си

преди 3 години

Постигнато е съгласие за нуждата от възобновяване на каналите за комуникация между САЩ и Русия.

Резултатът от преговорите между руското ръководство и държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Сочи беше, че и двете страни останаха на своето мнение, но тази визита на ръководителя на американската дипломация е сериозен опит на вашингтонската администрация да започне презареждане на отношенията между двете страни.

Така във вторник „Вашингтон пост“ коментира разговорите между държавния секретар на САЩ Майк Помпео, руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин.

„Държавният секретар Помпео заяви, че е дошъл в този черноморски курорт във вторник със задачата на президента Тръмп: да подобри отношенията на САЩ с Русия, но той напусна Сочи само с едно споразумение – че всеки остана с мнението си ”, пише вестникът.

По въпроси, свързани с намесата на Иран, Венесуела и Русия в американските избори, Помпео и руският външен министър Сергей Лавров заеха остро противоположни позиции на съвместна пресконференция. Тръмп си намира нова база в най-опасните политически отношения на световната сцена, убеден е вестникът.

„След предизборната кампания Тръмп изрази желание да си сътрудничи с Русия по глобалните въпроси, но не осъществи това желание на практика поради силната политическа съпротива. Сега, след като разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в изборите е приключило, Белият дом и Кремъл виждат възможност за презареждане на връзките ”, смята изданието.

Снимки Интернет

По време на посещението си в Русия във вторник държавният секретар на САЩ проведе тричасови разговори с Лавров, след което бе приет от Путин. Както отбеляза външният министър, те са обсъдили както двустранните отношения, така и най-належащите международни и регионални въпроси, включително ситуацията в Украйна, Венесуела, Сирия и Близкия изток като цяло, проблемите на ядреното развитие, Северна Корея и Иран.

Страните се съгласиха, че „трябва да се опитаме да предприемем практически стъпки за подобряване на ситуацията в руско-американските отношения“, подчерта Лавров.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви пред репортери след срещата между Путин и Помпео, че „все още няма пробив, но деловото отношение се прояви от американската страна“.

По време на срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео руският президент Владимир Путин се обяви за подобряване на отношенията със САЩ, цитиран от „Ройтерс“. Путин заяви, че Москва не се е намесвала в изборите в САЩ, каквото разследване се води с години след гръмналия скандал около президентската администрация във Вашингтон.

САЩ са готови да намерят обща основа с Русия, каза Помпео. Той изрази надежда, че въпреки различията двете държави ще продължат диалога за Венесуела.

От своя страна Лавров коментира пред журналисти, че двамата са постигнали съгласие за нуждата да възобновят каналите за комуникация между САЩ и Русия.

Държавният секретар увери, че САЩ не търсят война с Иран.

Русия е готова да възобнови диалога със САЩ по всички видове оръжия, отбеляза Лавров и поясни, че е обърнал особено внимание на въпросите за контрола над въоръженията и че двамата са обсъдили договора Нов СТАРТ.

Етикети: * * * *