Вече са открити 4000 екзопланети

преди 3 месеца

Вече не бива да мислим за звездно небе, а за планетарно небе, тъй като има повече планети от звезди.

От Пол Ринкън – за BBC News

Във Вселената има повече планети, отколкото звезди

Броят на открити планети, обикалящи около други звезди, известни като  екзопланети, скоро ще достигне до 4000. Огромната бройка показва каква експлозия от открития, направени с телескопи, разположени на Земята и в Космоса, е извършена през последните 25 години.

Тя е и индикация и за това колко често около звездите кръжат планети – вероятно около повечето звезди в Млечния път има поне една.

Само допреди 30 години астрономите не можеха да бъдат сигурни, че екзоппланети изобщо съществуват.

В Енциклопедията на планетите, ръководена от обсерваторията в Париж, вече са регистрирани над 4000 извън тези в Слънчевата система .

Д-р Франсоаз Рокес – астроном и член на научния съвет на Енциклопедията, каза заяви пред BBC News:

„Голямата новина е, че вече не бива да мислим за звездно небе, а за планетарно небе, тъй като има повече планети, отколкото звезди. Освен това  съществува голямо разнообразие в структурата на планетните системи. Има планети, които не обикалят около звезди. Има такива, които обикалят около една звезда или около две звезди… или около други планети“.

В архива на НАСА не достигат 74 планети, за да се стигне до бройката 4000. Но в него има 443 кандидати, открити от космическия телескоп Тес на НАСА (изстрелян през 2018 г.) , които очакват да бъдат потвърдени.

С космическия телескоп „Кеплер“ са открити още 2423 кандидати.

Последната екзопланета, която е добавена към архива на НАСА, е „Суперземята“ GI 686 b, обикаляща около звезда тип червено джудже (които са по-хладни от нашето Слънце). Те е открита чрез наземни телескопи и е добавена на 21 март.

Общият брой на потвърдените планети в двата каталога не съвпада заради по-различните критерии за приемане на откритията (наред с други фактори).

Ранната техника за откриване на нови светове беше регистриране на „колебание“ на звездата, предизвикано от гравитационното привличане на планетата. Тя спомогна за откриването на много гигантски планети, известни като „горещи Юпитери“, които обикалят около звездите си. Този вид планети бяха по-лесни за откриване.

Космическият телескоп „Кеплер“ на НАСА стартира през 2009 г ., като използва  различна техника, известна като транзитен метод. Той измерва колебанията в яркостта на звездната светлина, когато планета премине пред нея. „Кеплер“ е открил стотици планети с размер на Нептун, попадащи в категорията „Суперземя“ (с маса, по-голяма от тази на Земята, но по-малка, отколкото на планетите с размера на Нептун).

Според д-р Рокес е трудна задача да се направи разграничение между тип звезда, известна като кафяво джудже, и някои гигантски планети.

„Четири хиляди е само едно число, тъй като броят на планетите е несигурен“,

казва тя.

Кафявите джуджета са дефинирани от Международния астрономически съюз като малки звезди, но в действителност някои от тях са големи планети. Базата данни съдържа обекти с размер до 60 пъти масата на Юпитер, сред които има планетарни кафяви джуджета, създадени от протопланетарен диск (формиран около звезда), и звездни кафяви джуджета (образувани от срутване на междузвезден облак).

„Единственият начин да се открие разликата е да се получи достъп до тяхната вътрешна структура, което е трудна, почти невъзможна задача.“

Първите екзопланети са открити около един пулсар (силно магнитизирана неутронна звезда) през 1992 г. от Александър Волшан и Дейл Фрайл.

Планета около звезда, в чието ядро се извършва фузия на водород в хелий, е открита за първи път през 1995 г. от астрономите Дидие Келоз и Мишел Майор.

Д-р Роке обясни:

В областта на екзопланетите преминаваме от фазата на откриване на такива към етапа на проучването им, за да получим по-добро разбиране за тяхната структурата, образуване, атмосфера и, разбира се, дали те могат да бъдат обитавани.“

Етикети: * *