Великобритания: всенароден гняв заради Брекзит

преди 3 години

Мнозина британци са еднакво ядосани както на торите, така и на лейбъристите и възнаградиха с ясния си вот единствено проевропейските либерали.

Резултатът от местните избори във Великобритания е предупреждение към големите партии. Торите и лейбъристите губят, либералдемократите печелят. Гневът заради Брекзит може да се засили на предстоящите европейски избори. Коментар на Барбара Везел за Дойче веле.

Снимки Дойче Веле

Винс Кейбъл, който отдавна не знаеше какво е това изборна победа и дори беше обявил оставката си като председател на партията, може да триумфира. Защото либералдемократите са големият победител на тези местни избори. Те минават за тест за предстоящите европейски избори след три седмици и показват колко ужасно е настроението на електората. Заради Брекзит мнозина британци са еднакво ядосани, както на торите, така и на лейбъристите. Избирателите възнаградиха с ясния си вот единствено проевропейските либерали.

„Избирателите изпратиха ясно послание, че вече нямат доверие в консерваторите, но не искаха да възнаградят и лейбъристите, защото те също шикалкавят по най-важната тема – Брекзит“, заяви Винс Кейбъл. Резултатите от местните избори показват, че неговата партия получава почти една четвърт от местата в избирателните райони. Избори се проведоха почти в цялото Обединено кралство с изключение на Лондон. Експертът Джон Къртис заяви пред Би Би Си, че либералите са успели да си възвърнат предишната роля на протестна партия, която загубиха чрез коалицията с Дейвид Камерън през 2010 година. От тези нагласи на избирателите спечелиха и зелените, които  също отбелязаха значителни успехи.

Лейбъристите – ни така, ни инак

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се опита да омаловажи резултатите

„Ако стоиш по средата на улицата, ще те сгазят и от двете страни“. Така привържениците на лейбъристите коментират резултата за партията, която понесе значителни загуби, вместо да отнеме гласове от консерваторите. Проблемът едва ли може да бъде по-добре описан, въпреки че председателят на лейбъристите Джереми Корбин са опита да омаловажи резултатите. „Местнити фактори играят определена роля. Освен това има хора, които не са съгласни с поведението на двете големи партии“, заяви той. Дотук добре. Защото торите не успяха да осъществят Брекзит, а лейбъристите не можаха да решат дали го искат или не. Месеци наред те се колебаеха дали да подкрепят Тереза Мей за някои компромиси по отношение на Брекзита, или да призоват за провеждане на втори референдум. „Нашата партия е единствената, която се обръща към всички, независимо от това как са гласували на референдума през 2016 година и която иска да защити работните места и трудовите условия в тази страна“, заяви Джереми Корбин. Лейбъристите обаче не предлагат нито на проевропейците политическо решение, нито на брекзитърите излизане от ЕС, каквото те искат. Изглежда, че партийното ръководство бе склонно на сделка с правителството на Тереза Мей, но от Шотландия дойде острото предупреждение на лидерката на Шотландската национална партия Никола Стържън. „Не ставайте помагачи за Брекзит на торите!“

Наказание за консерваторите

Както прогнозираха наблюдателите, така и стана. Избирателите наказаха сериозно и консерваторите. Те загубиха над половината изборни места в регионалните парламенти. Тереза Мей беше посрещната от публиката с призиви за оставка, когато коментира резултатите от изборите в Уелс. „Това е един тежък резултат“ заяви тя и заключи, че двете големи партии „сега трябва да осъществят Брекзит“. Тереза Мей отдавна повтаря това искане като мантра, но не среща отзвук нито в собствените си редици, нито сред лейбъристката опозиция. Защото двете партии са разединени по въпроса дали и какъв Брекзит искат.

След тези местни избори политическата ситуация на Тереза Мей става още по-щекотлива, защото все повече тори настояват за оставката ѝ. Много избиратели на консервативната партия изразиха своя гняв като написаха на избирателните бюлетини „предатели“ или пуснаха невалидни бюлетини. Двете нови партии „Брекзит“ и проевропейските отцепници от „ChangeUK“ не участваха в тези регионални избори. Но партията на Найджъл Фараж вече се чувства като победител в навечерието на европейските избори и се надява да спечели много гласове от консерваторите.

Избирателите се отвръщат от големите партии

Скептицизъм при преброяването на гласовете

„Ясно е, че през последните години връзката между Уестминстър и електората беше прекъсната“, казва Ричард Тайс от партията „Брекзит“. И това точно съвпада с констатацията на ветеранката на лейбъристката партия Маргрет Ходж, която заяви следното: „Когато не предложиш на хората нещо, за което да гласуват, те няма да гласуват за теб“. Това само на пръв поглед е банално, защото точно тази грешка направиха и торите, и лейбъристите. Двете партии не дадоха ясен повод на избирателите да гласуват за една от двете големи партии. И ето че Великобритания преживява подобно развитие, каквото преживяват и други европейски държави. Дълго време двупартийната система в Обединеното кралство изглеждаше непоклатима, защото мажоритарната избирателна система усложнява значително възхода на малките партии. Сега обаче недоволните британци обръщат гръб на двете традиционни партии и търсят отдушник за своя протест.

Консерваторите и лейбъристите се изявяват като нерешителни, разединени, хаотични и неспособни да вземат решения. И ако Тереза Мей не успее да постигне единодушие за Брекзита преди европейските избори, гневът на избирателите ще избухне с още по-голяма сила.

Етикети: * *