Венесуела при Мадуро днес

преди 4 месеца

Ние сме двама пътуващи журналисти. Отвратени сме и от нашите сънародници, които защитават водачи като Чавес и Мадуро, довели днес една прекрасна южноамериканска страна до грандиозна мизерия!

от Facebook странцицта на Николай Генов Текст на
Румяна Николова и Николай Генов

В противовес на казаното тази сутрин (14 февруари) по bTV от посланичката на Венесуела, бихме желали да споделим следното:
Ние сме двама пътуващи журналисти, които точно преди година обикаляха планината Монте Рорайма между бразилския град Боа Виста и венесуелския Пакарайма и поради това се наложи на два пъти да прекосим границата в местността, позната като BV-8, през пункта, който виждате на снимката. Въпреки изричната забрана успяхме да направим крадешком няколко снимки, които ви изпращаме.

На мястото чинно чакаха хиляди венесуелци, подредени на опашка, дълга километри, които искаха да напуснат родината си, заради страхотната мизерия, която по-късно видяхме и с очите си. Тези хора носеха малък багаж – само най-необходимото, защото им предстоеше да изминат пеша над 200 километра до бразилския град Боа Виста. Да преодолеят огромната опашка на границата им отнема дни. Тези хора нямаха пари, за да си купят билети за обществения транспорт по маршрута. Събираха се и спяха нощем край шосето на групи, запалили огньове. Безкрайна върволица от пешеходци!
Тези хора бяха много гладни!

Когато пресякохме границата и влязохме във Венесуела, сменихме в местна валута 50 €, необходими на първо време за пътуването. Виждате на снимката цялата бала пари, които получихме срещу тази скромна сума от вездесъщите сарафи в тълпата, тъй като официален обменен пункт никъде не се виждаше. Наблизо имаше бензиностанция, където страховита опашка от автомобили чакаше също с часове, за да зареди с гориво колите си. И това се случваше в една от най-богатите с петрол страни на Земното кълбо! А това се случваше само на един от многото гранични пунктове на Венесуела със съседните страни.

Дни по-късно, след завръщането си в Бразилия, видяхме венесуелски емигранти да чакат за купичка храна пред социалните пунктове за изхранване, където ги спасяват от гладна смърт.

Затова сме отвратени от думите на посланичката на Венесуела, която ни уверяваше как страната ѝ благоденства!
Отвратени сме от аполозите на безскрупулните гешефтари – банкери и търгаши, които изнасят зад граница богатствата на Венесуела! Отвратени сме и от нашите сънародници, които защитават водачи като Чавес и Мадуро, довели днес една прекрасна южноамериканска страна до грандиозна мизерия!

Етикети: *