Венесуелски военни свалят подкрепата си за Мадуро и минават на страната на Гуайдо

преди 5 месеца

Подкрепата на военните е от решаващо значение за задържането на властта

Полковник на действителна служба във венесуелската армията като военен лекар оттегли своята подкрепа от президента Никола Мадуро, подкрепяйки лидера на опозицията Хуан Гуайдо, съобщи ТВ Европа.

„90 процента от въоръжените сили сме наистина нещастни“, заявява полковник Рубен Пас Хименес във видеозапис. „Ние сме използвани, за да държим управляващите социалисти на власт.“ Хименес призова колегите си да помогнат за допускането на хуманитарната помощ във Венесуела. Доставената пратка с хуманитарна помощ от САЩ сега се намира в граничния колумбийски град Кукута. Мадуро не я допусна във Венесуела, смятайки я за предвестник на американска военна инвазия.

Преди седмица генералът от военновъздушните сили Франсиско Янез също заяви, че вече не подкрепя Мадуро. Подкрепата на военните е от решаващо значение за задържането на властта в латиноамериканската страна.

Самопровъзгласилият се президент Хуан Гуайдо не изключи възможността за разрешаване на намеса на Съединените щати, която да помогне за свалянето от власт на президента Николас Мадуро и да облекчи хуманитарната криза.

Етикети: * * *