Вие си го избрахте!

преди 2 години

Румен Радев предаде единството на най-уязвимите страни в Европа, заради опасната фантазия, че можем да извлечем някакви ползи от руските проекти.

Американският комик Граучо Маркс би възкликнал: „Нищо не съм очаквал от вас и пак съм разочарован”, ако можеше да си позволи мазохистичното удоволствие да наблюдава волната програма на политическия фигурист Румен Радев. „Двоен Вишински”, „Троен Дзержински”, „Четворен пут-Кремъл”, са скоковете, с които президентът на Република България шокира съюзниците в Кошице и народа си.

В Кошице българският държавен глава бе наистина себе си, като прояви смелост, прикривана досега поради вродена скромност или поради преднамерено сдържане на политическия замисъл.

„Регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса”,

заяви Радев.

Невярно.

НАТО и Европейският съюз винаги са поощрявали регионалните инициативи и формати, които дават повече възможности да бъдат откроявани, обсъждани и решавани специфични и конкретни проблеми, въпроси и перспективи, които носят ползи за всички участници, допринасят още повече за доверието и за сближаването между съюзниците.

„Неформалната инициатива Б9 не трябва да се отдалечава от замисъла си и дори да създава рискове за интересите на деветте държави-членки, отивайки отвъд приетите от всички 29 съюзници подходи”, каза още Радев. Напротив, и ръководството на НАТО, и съюзните държави вложиха доста усилия, за да разработят политики и да усилят източния фланг на Алианса именно заради нарастващата заплаха от агресивния режим на Путин срещу Полша, Литва, Латвия и Естония.

Радев прави нещо особено опасно – опитва се да вбие клин сред съюзниците от Б9, които поне досега проявяваха и проявяват сдържаност, мъдрост и солидарност. Единственият плюс от стратегическия срам, в който за пореден път ни хвърли върховният главнокомандващ, е, че с непремереното си, некомпетентно и антибългарско изказване др. Радев се демаскира като руски агент и никакви последващи негови и на прислугата му обяснения няма да намерят наивни слушатели.

„Всичко започна през юни. Лятото ни събра…”

Още през 2015 г. командирът на ВВС си позволяваше политически изявления, за които други генерали в други времена моментално бяха изпратени в Каскетни войски. Патетично и бездоказателно генерал-майор Радев  заяви, че от две години водел борба срещу „приземяването на българската военна авиация” и срещу използването на чужди самолети за въздушно патрулиране (Air Policing). Същият другар споделяше: „За мен като генерал от Българската армия и командир на ВВС тази Концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор“.

Куцото сравнение между Концепцията за съвместно патрулиране със самолети на натовски държави в българското въздушно пространство и зловещия договор от Ньой бе взето на въоръжение от враждебно настроения срещу България руски печат и бе снабдено с подобаващо заглавие, че „НАТО унищожава Българската армия”, както се изрази бившият флагман на съветските СМИ в. „Правда”.

Да наричаш безплатното патрулиране на съюзнически изтребители „Ньойски договор” означава, че си скаран с науката „история“ и че ти липсва професионална почтеност, за да признаеш, че съвместното патрулиране е временна мярка за излизане от затрудненията на ВВС, за които пряка вина носиш ти самият заедно с твоите политически и военни наставници.

След като уж не се бил „занимавал с политика”, би ли ни припомнил г-н президентът защо на 4 август 2014 г., седмица преди правителството на Пламен Орешарски да падне, самият той е предложил да бъде организирано авиационно шоу на 20 или на 28 септември 2014 г., седмица-две преди парламентарните избори? И едва след намесата на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов въпросното шоу е било преместено на 9 и 10 октомври, след изборите на 5 октомври 2014 г.

„Когато загине последният украински войник, Путин ще дойде за вас, лейди и джентълмени”, гласи надпис, поставен недалеч от българското посолство в Лондон
Снимка Филип Е. Фабиан.

Защо ген. Радев критикува министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша при цена 1,050 млн. евро за двигател, но не обели и дума срещу предшественика му Ангел Найденов, сключил договори за същия ремонт с руската компания „РСК МиГ“ при цена 1,6 млн. евро за двигател, тоест, с 52% по-скъпо?!

Може ли др. Радев да обясни за какъв Ньойски договор се е кахърил, когато от 2003 г. до днес над 75% от капиталовите разходи за цялата Българска армия са изразходвани за ВВС, за ВМС – само 7%, и забележете, за най-многобройния вид въоръжени сили, Сухопътните войски – едва 0,45%?

Защо през октомври 2015 г. ген. Радев изпрати копие от оставката си, която щеше да оттегли, в най-голямата българска авиационна база „Граф Игнатиево”? Какъв ефект очакваше от този акт – спонтанен митинг, подписка или авиационни демонстрации с МиГ-29 над сградата на Министерския съвет? Беше ли тази постъпка нарушение на ЗОВС?

„Не съм излъгал премиера Борисов. През октомври, когато подадох оставка, той ме пита дали действам под политически натиск, аз му казах, че с политика не се занимавам“,

заяви политическият новобранец ген. Радев. Още тогава не му повярвахме. Няма как още преди да е подал рапорт за освобождаване от кадрова военна служба, ген. Радев да е обявен като първа и единствена кандидатура от лидера на БСП Корнелия Нинова, без да има договореност между двете страни. Как др. Нинова номинира човек, когото изобщо не познава, с когото не се е срещала и с когото не са били извършвани предварителни сондажи от партийни експерти? На кафе, на карти или на боб е бил идентифициран, сканиран и оценен кандидатът за президент от втората парламентарна партия у нас?

По твърде шаблонна схема о. з. генералът повтори политическия пилотаж на неколцина свои предшественици, привидно деполитизирани генерали, които на следващия ден след пенсионирането си „безпартийно” се оказаха военни съветници и членове на политическия кабинет на президента Първанов или кандидати за народни представители в листите на БСП. Друг бивш командващ ВВС и бивш началник на Генералния щаб (Симеон Симеонов) веднага след преминаването си в запаса се катапултира в депутатската листа на ДПС. Напълно случайно и съвсем деполитизирано.

Още ли смята др. Радев, че след толкова неслучайни съвпадения някой ще му повярва, че не е имал предварителни срещи, разговори и сондажи с политици от БСП? И че тези му контакти не са били грубо нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС)?

Странно защо ръководството на МО и президентът Плевнелиев не взеха по-строги мерки срещу явно политическото поведение на ген. Радев през двете години, в които той водеше предизборна кампания от длъжността „командир на ВВС”. Не толкова, за да накажат поувлеклия се въздушен ас, а за да напомнят на офицерите от Българската армия, че политизирането на командния състав е опасно за националната сигурност и за престижа на българското войнство пред обърканото и разединено общество, което често е търсило и все още търси в лицето на българския офицер опора срещу вътрешна ерозия и срещу външна агресия.

Какъв пример даде ген. Радев на младия лейтенант, капитан или полковник? Какъв пример за доблест дава на защитниците на Отечеството, след като постоянно и напълно съзнателно работи против националните интереси, лобирайки за икономическите и политическите планове на Русия?!

Румен Радев от партията на Радко Димитриев

Тройният предател Радко Димитриев организирал русофилския бунт срещу княз Александър I през 1886 г. и после духнал в Русия. Там служи в Руската армия и след година кой знае защо е помилван и се връща да си дослужи в Българската армия като ЯВЕН и ОТЯВЛЕН руски шпионин. Същият шпионин е избутан до командващ армия и през 1912 г., преди решителното настъпление срещу Чаталджа, спира победоносния ход на 2 (две!) български армии и иска Коронният съвет в София да реши дали, аджеба, трябва да се атакува Чаталджа, или напротив. Сякаш войникът може да прави нещо друго на бойното поле, освен да бие врага.

Докато царят, министри и други генерали-русофили като Иван Фичев спорят и се туткат, турците докарват подкрепления от Мала Азия, храбрите български полкове затъват в калта и измръзват от първите есенни студове, а сред войниците избухва холера, пренесена от болни (или умишлено заразени) турски пленници. И българската победа се отдалечава с още половин година, до март 1913. През това време Сърбия и Гърция, насърчавани от Русия, сключват тайния си съюз срещу България.

През Междусъюзническата война предателят-русофил Радко Димитриев издава българските военни планове на сръбските съюзници-разбойници. Но не бил съден, а само уволнен в запаса.

Преди началото на Първата световна война българското правителство изпраща запасния генерал Радко като дипломатически пратеник в Петербург, за да лобира пред истинските си работодатели за подобряване на отношенията с „освободителката” Русия. Щом пристига в Матушката, Радкото изпраща депеша в София, че преминава на руска служба. Отново облича генералската униформа и командва цяла руска армия, но германците го разбиват във всички сражения и то отново е уволнено.

През 1918 г. болшевиките арестували Радко и още неколцина царски генерали, държали ги като заложници и накрая ги убили по особено жесток начин с тъпи брадви и мотики.

Снимка Никола Григоров

Поучено от примера на радковци, преди победоносните сражения срещу руските нашественици в Добруджа през 1916-1917 г. правителството уволнило от Българската армия или преместило на незначителни длъжности всички офицери-русофили.

… Берлин, 2 май 1945 г. Последни часове на Третия райх. В главната квартира царят отчаяние и упадък. С мрачно лице фюрерът обхожда кабинетите на офицерите, довчера работили като пчели. Сега повечето се търкалят пияни или мъртви с простреляни слепоочия. Малцина предсмъртно се лигавят с евтини проститутки… Никой не го познава, не му отдава чест или се прави, че не го забелязва. Само в една от залите на оперативния отдел стегнат генералщабен офицер стои над картата и чертае замисъла на спасителна операция. Когато вижда фюрера, оберщурмбанфюрер Щирлиц се изпъва с вдигната ръка:

Къде е спасението? Само в едно – час по-скоро да пратим българския Щирлиц-Покришкин на Източния фронт.

Етикети: * * *