Вярвате ли на Путин, или само се преструвате?

преди 1 година

Отдавна е време Путин да повтори посланието на Елцин от навечерието на Новата 2000 г. : „Уморен съм. Тръгвам си“. И наистина да си тръгне. Докато все още може да се пързаля върху лед и даже да вкара 10 гола, след като и двата отбора му подават шайбата.

Рейтинг в режим на свободно падане

Карикатура „Каспаров.ру“

По данни от официално изследване на ВЦИОМ (Общоруския център за изучаване на общественото мнение) от 24 май само 31,7% от респондентите са изразили доверие към Вл. Путин. Това е най-ниският показател на одобрение за руския президент от 2006 г. насам. През миналата година 47,4% от запитаните руснаци са дали положителна оценка за политиката на Путин.

Рейтингът на руския президент постоянно се смалява след средата на юни 2018 г., когато бе оповестено правителственото решение за вдигане на пенсионната възраст с 5 години.

Доверието към Путин спада и защото руските граждани не виждат перспективи и нямат гаранции, че в близко време животът им поне малко ще се подобри. Това е мнението на ръководителя на ВЦИОМ  Валерий Фьодоров.

Шефът на правителствената социология обясни, че руснаците са притеснени от тенденциите от 2016 г. до днес, след като държавната пропаганда твърди, че икономическата криза приключва, а благосъстоянието на гражданите остава незавидно.

В сравнение с другите руски политици Путин все пак лидира твърде убедително. Далеч след него се нарежда министърът на отбраната Сергей Шойгу с 14,8%, а на трето място остава външният министър Сергей Лавров с 13%. Социолозите все още мерят „рейтинга“ на Владимир Жириновски (8,8%), след когото според олимпийския принцип присъства и министър-председателят Дима Медведев със 7,6%.

„Късметът изневери на Вова Путин“, смятат опозиционни наблюдатели. Даже хокейният отбор на РФ загуби от Финландия полуфинала на Световното първенство в Словакия.  

Отшумяха парадите и празничните фойерверки, приключиха маршовете на измислени ветерани и на „безсмъртни полкове“. И доверието устойчиво тръгна надолу. След като официалните данни слизат до 31,7%, реалната картина е далеч по-мрачна на фона на протестите в Архангелск, Екатеринбург, Петербург и Далечния изток.

Шеста година въпреки „победите“ руснаците живеят все по-бедно. Малцина вярват, че съществува някакво твърдо ядро от около 30% фанатични привърженици на Путин, които, както дядовците и бабите от сталинските времена, до края на живота си ще вярват на „вожда“ на народите. И ще започнат да мислят, чак когато тялото на „безсмъртния“ ръководител премине в тържествен марш върху оръдеен лафет на Червения площад.

Отдавна е време Путин да повтори посланието на Елцин от навечерието на Новата 2000 г. : „Уморен съм. Тръгвам си“.

И наистина да си тръгне. Докато все още може да се пързаля върху лед и даже да вкара 10 гола, след като и двата отбора му подават шайбата.

Да си тръгне, преди да е яхнал оръдейния лафет.

Етикети: * *