Внимавай какво пишеш, че Роскомнадзор бди!

преди 2 години

По дела с политически заряд съдиите на практика се съобразяват с указанията, спускани им от органите на властта.

Тук решават за медийната свобода в Русия
Снимка Дойче веле


Един нов закон в Русия ще възпира фалшивите новини. Дали? Мнозина се опасяват, че той по-скоро ще отвори вратите за цензурата и автоцензурата, които имат стари традиции в страната. Коментар на Миодраг Сорич от Дойче веле.

Русия затяга санкциите срещу умишленото разпространяване на фалшиви новини, така наречените Fake News. Утвърдените медии, които са официално регистрирани – телевизии, радиостанции, печатни издания и информационни агенции, и сега подлежат на наказания, ако разпространяват невярна информация. За това следи Федералната служба за надзор на връзките, информационните технологии и масовите комуникации Роскомнадзор. Новата мярка се цели по-скоро в онлайн изданията и частните лица. Критиците се опасяват, че поправките в медийния закон, приети в сряда от Държавната дума, могат да бъдат използвани от властите за заглушаване на нежелани новини.  

Фалшива новина – що е то?

В бъдеще както на онлайн изданията, така и на частни лица може да бъде търсена отговорност за разпространяване на фалшиви новини, но – забележете! – и за незачитане или обиди към правителствените институции или държавната власт. Законът им дава възможност в кратък срок да отстранят спорните съдържания. Ако не се съобразят с указанието, съответният сайт може да бъде закрит или да му бъде наложена парична глоба до 20 хиляди евро и до 5 хиляди евро за частни лица. За сравнение, средният брутен годишен доход в Русия възлиза на 6300 евро.

Първоначално поправките в закона предвиждаха значително по-ниски парични глоби за нарушителите. Но подобни меки санкции няма да променят поведението на хората, казва за ДВ руският депутат от „Единна Русия“ Анатолий Виборний.

Той припомня, че след пожара в търговския център в сибирския град Кемерово през април миналата година се надигна вълна от умишлено разпространявани слухове и фалшиви новини. Хора, които вършат подобно нещо, няма да се стреснат от глоби от порядъка на 1000 или 2000 рубли, допълва депутатът. Затова той лично гласувал за приемането на по-високи санкции.

Други депутати от Думата също твърдят, че поправките в закона целят повишаване на сигурността на обществената информация, без да се засяга правото на лично мнение. За фалшиви ще бъдат смятани всички непроверени информации, представяни като факти, както и информации, които застрашават живота, обществения ред и други сфери от обществения живот. Законът обаче не казва кой ще преценява дали една информация е достоверна, или фалшива.

Назад към времената на автоцензурата

„Властта взима мерки срещу информации, които тя възприема като заплаха за себе си“, казва по този повод политологът и преподавател в Руския държавен университет за хуманитарни науки Илия Грашченков. Според него очевидно законът има за цел да сплаши критиците на правителството. Той не очаква някакви масови репресии, ако например Кремъл реши, че някой е качил във Фейсбук фалшива новина. Законът обаче ще насърчи автоцензурата и още повече ще раздели руското общество, казва Грашченков. Защото под ударите на закона ще попадне всеки човек, решил да критикува примерно някой корумпиран държавен служител, тъй като това може да бъде сметнато за обида.  

Грашченков не е единственият, който изпитва подобни опасения. Много потребители в социалните мрежи посочват и още нещо – медийният закон умишлено е формулиран твърде мъгляво. Така при всеки спорен случай последната дума ще има съдията. В Русия обаче няма независимо правосъдие. Особено по дела с политически заряд съдиите на практика се съобразяват с указанията, спускани им от органите на властта.

Етикети: * *