Воистину воскресе!

преди 1 година

Тази Велика нощ не е само за да палим свещи и да се кръстим с празни души, останали без вяра и надежда. Защото самото Възкресение е Надежда и то е невъзможно без Вяра.

Художник: Франсис Луис Мора

Евреите познават своята история от хилядолетия насам. Ние, българите, не познаваме собствената си история дори от последния век. Евреите са оживявали, оживяват и ще оживяват в абсолютно враждебна среда, в която винаги и навсякъде са живели и живеят точно защото не искат да излязат извън истинската си История.

Българите ще изчезнат, защото не искат да имат истинска История. В Израел, държава на няколко десетки години, днес всичко е еврейско.

В България, държава на неизвестно колко хилядолетия, днес всичко е руско. Евреите пазят, обичат, изучават и знаят своята история и себе си в Нея. Българите подменят, мразят, не изучават и не знаят автентичната си история, като изучават руснаците в нея, забравили себе си.

Евреите са сътворили поне две цивилизации: своята и Християнската. Възможно е да са три, защото и Мюсюлманската цивилизация им е роднинска по съребрена линия.

А ние, българите, сме на път да убием собствената си цивилизованост и да се превърнем в антицивилизационна чалга!

Огледайте се, братя и небратя българи от всички наши етноси, от които искаме да се еманципираме насила и с омраза, огледайте се: какви човешки ценности създаваме днес и какви човешки ценности пазим от вчера?! Потурите ли? Калпаците? Шевиците? Коминтерна? Кой да възкръсне в тази свята нощ? Доган? Или Станишев? Или Борисов? Нинова? Каракачанов? Сидеров? Все богове!

Да, всички те не са формално мъртви, за да възкръсват, но не са и живи, за да станем част от тях. Да възкръснат могат само Човеци, които са били живи преди да умрат. Които са знаели за какво живеят и знаят за какво умират. Христос не е живял за апартаменти с тераси, за офшорни фирми, за морски и планински сараи, за замъци край Женевското езеро или резиденции в Барселона, за да прибира процент от фирмените молитви за спечелен търг. И не е умрял, за да сложат архонтска петолъчка на гроба му. Христос е възкръснал, защото е знаел за какво живее и за какво умира!

Колко хора днес могат да кажат същото? Не е богохулство Човекът да се равнява с Христос. Не е богохулство! Защото всеки Човек би трябвало да носи в себе си частица от Него. И защото наистина всеки Човек носи част от Него, от Словото Му… Но вече никой не Го търси! Нито Него, нито Словото Му! Търсим какво ни разделя, а не какво ни събира! Търсим за какво да се мразим, а не за какво да се обичаме! Отдавна не търсим Бог в себе си!

Търсим себе си в Бог!

Шести отдел на Светия Синод на ДС

Ето това е богохулство! И от това богохулство мнозина човекоподобни се изживяват като богове. Огледайте се! Около нас е пълно с безсмъртни и недосегаеми „богове“… С хора, самопоставили се и над човешките, и над Божиите закони. С хора, за които Човекът е нищо, а те са всичко. Огледайте се!

Бог не е догма! Бог е правото на личен избор – да живееш и след смъртта или да си мъртъв преди да умреш! Да създадеш или да унищожиш! Да обичаш или да мразиш! Да гледаш и виждаш или да си сляп за Истината!

Тази Велика нощ не е само за да палим свещи и да се кръстим с празни души, останали без вяра и надежда. Защото самото Възкресение е Надежда и то е невъзможно без Вяра.

Не съм религиозен. Поне не в онзи ортогонален и ортодоксален смисъл. Но вярвам във Възкресението! Вярвам, че светът и човешкият разум са безкрайни и безсмъртни! Че се пренасят от човек във човек, от слово във слово, от мисъл във мисъл! Иначе и Човекът, и Светът, и Животът ще са безсмислени и безнадеждни! Иначе напълно безсмислени стават и Ботичели, и Леонардо, и Данте, и Бетовен, и Моцарт, и Шекспир. И ние с вас – също, и бащите и майките ни, и децата и внуците ни… А те не са безсмислени, нали?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Време е и ние, българите, да възкръснем из мертвих!

Етикети: * * * * * * *